FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka smanjila deficit na 0,6 posto u prvoj polovini godine

Autor: vmom
BERLIN, 1. rujna 2011. (Hina/AFP) - Njemačka je u četvrtak izvijestila o smanjenju proračunskog manjka u prvoj polovini godine na 0,6 posto, najnižu razinu od početka 2008.

Usporedbe radi, u prvoj polovini prošle godine manjak je iznosio 3,1 posto a u drugoj 5,4 posto, podaci su tamošnjeg statističkog ureda Destatisa.

Smanjenje manjka pripisuje se povećanju poreznih prihoda za šest posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije i usporavanju potrošnje, koja je uvećana svega 0,3 posto u odnosu na izdvajanja u prvih šest mjeseci 2010., objavio je statistički ured.

Manjak u prošloj godini dosegnuo je ipak 4,3 posto, više nego što se prvotno procjenjivalo, zato što je uključen negativni udio u takozvanoj "lošoj banci" u državnom vlasništvu Hypo Real Estate, tumače u Destatisu.

Dok njezini partneri u eurozoni razmatraju još strože planove štednje kako bi uravnotežili proračune, Njemačka je dobrano odmaknula po pitanju jačanja državnih financija unatoč golemim programima poticaja koje u provela kako bi ublažila učinke najgore recesije u toj zemlji od 1945.

Vlada u Berlinu očekuje da će deficit ove godine iznositi 1,5 posto, a uravnoteženi proračun priželjkuje u 2014.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙