FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: ni Fedove mjere više nisu što su nekad bile

Autor: neba
NEW YORK, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Nakon izvješća o stagnaciji zaposlenosti u SAD-u, na Wall Streetu su ojačale špekulacije o novim poticajnim mjerama američke središnje banke, no pitanje je bi li te mjere znatnije potaknule tržište.

Na početku prošloga tjedna cijene su dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne monetarne mjere američke središnje banke. No, u petak su potonule više od 2 posto, nakon razočaravajućih podataka da je u kolovozu broj zaposlenih ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, dok se očekivao rast za barem 75.000.

Zbog toga je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, na 11.240 bodova, a S&P 500 indeks 0,2 posto, na 1.173 boda, što je već peti tjedni pad tih indeksa u posljednjih šest tjedana. Nasdaq indeks ostao je gotovo nepromijenjen na 2.480 bodova.

Fedove poticajne mjere, ako do njih i dođe, ne smatraju se više eliksirom za tržište kapitala kao što su nekada bile.

Prošle su godine u ovo vrijeme očekivanja da će središnja banka pokrenuti drugu rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike potaknule gotovo neprekidan rast cijena dionica od kolovoza do svibnja. S&P indeks tada je porastao oko 30 posto.

No, u proteklih godinu dana situacija se drastično promijenila. Povjerenje u vlasti pada jer je SAD izgubio vrhunski AAA kreditni rejting, dužnosnici Europske unije nisu riješili dužničku krizu, a gospodarstva slabe.

Prema anketi Reutersa, analitičari daju 80 posto šansi da će Fed intervenirati na tržištu državnih obveznica kako bi smanjio kamatne stope. No, pad S&P 500 indeksa u petak za 2,5 posto pokazuje da ulagači ne smatraju to osobito poticajnim.

„Taj je pad posljedica raspoloženja i ono se mora poboljšati. A do tada mislim da nam predstoji duže razdoblje ili pobolijevanja ili pada cijena“, kaže Brian Battle, potpredsjednik u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

To znači da će ulagači koji su se nadali smirivanju tržišta, nakon oštrih oscilacija cijena dionica u kolovozu, morati pričekati još neko vrijeme.

U fokusu ulagača bit će obraćanje predsjednika SAD-a Baracka Obame Kongresu, u kojemu će predstaviti planove za otvaranje novih radnih mjesta, poticanje rasta gospodarstva i smanjenja proračunskog deficita.

No, pitanje je hoće li Obama smiriti tržište. Trgovci kažu da se ne sjećaju tako oštrih oscilacija cijena dionica kao u kolovozu, pa čak ni za financijske krize 2008.-2009. godine.

„Bavim se ovime 20 godina i nikada trgovanje nije bilo tako iscrpljujuće“, kaže Battle. Očekuje da će tržište biti hirovito i tijekom rujna sve dok ne bude jasnije u kakvoj je situaciju gospodarstvo i što će čelnici Feda poduzeti na sjednici 20. i 21. rujna.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙