FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: prekinut 3-dnevni pozitivni niz

Autor: scvi
ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Nakon tri dana dobitaka, na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas bilježe blage minuse, pri čemu vrlo nizak promet vjerojatno štiti tržište od većih cjenovnih minusa, poput onih na europskim burzama.

Crobex indeks oko podneva je bio 0,2 posto u minusu, na 2.029 bodova, a Crobex10 0,06 posto, na 1.103 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 2,5 milijuna kuna, i bio je otprilike 3 milijuna manji nego jučer u ovo doba.

„Nakon tri pozitivna dana, Crobexi su danas u blagoj negativnoj stagnaciji. Vrlo nizak promet vjerojatno štiti tržište od većih cjenovnih minusa, kakve vidimo na europskim burzama“, kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Jedino je dionicom HT-a ostvaren do podneva milijunski promet, i to 1,02 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,42 posto, na 253 kune.

Po visini prometa slijedi dionica Petrokemije, kojom je ostvareno svega 343.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 180 kuna.

Istodobno, na europskim burzama danas su cijene u znatnijem minusu, zbog lošijih od očekivanja makroekonomskih pokazatelja, ponajprije indeksa industrijske aktivnosti za eurozonu koji su pali po prvi puta u zadnje gotovo dvije godine.

Londonski Ftse indeks oko podneva bio je na gubitku 0,63 posto, pariški CAC 1,19 posto, a frankfurtski DAX 1,89 posto.

„Uz dobitonosne prodaje, tržište pritišću i niži od očekivanja indeksi industrijske proizvodnje za zemlje članice eurozone uslijed oštrog pada proizvodnje i novih narudžbi. Uglavnom su ispod razine od 50 bodova, što ukazuje na kontrakciju“, kaže Jureša

Ujedno, investitore je zabrinula slaba potražnja na današnjoj aukciji španjolskih 5-godišnjih državnih obveznica, u omjeru 1,8 u odnosu na ponudu, podsjetivši ih ponovno na dužničke probleme u eurozoni, dodaje Jureša.

„Nove smjernice investitorima će dati današnji podaci o industrijskoj aktivnosti u SAD-u“, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙