FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinu: 5. nacionalni susret o beskućnicima

Autor: vvar
VARAŽDIN, 2. rujna 2011. (Hina) - Grad Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin i Caritas Varaždinske biskupije domaćini su 5. Nacionalnog susreta o beskućnicima, koji se od 1. do 3. rujna održava u Varaždinu.

Glavno obilježje ovogodišnjeg susreta je činjenica da su nakon 20 godina beskućnici ponovno, kao socijalna kategorija, uvršteni u Zakon o socijalnom radu, čime bi o njima trebala biti unaprijeđena skrb.

U Centru za socijalnu skrb Varaždin danas je održana tematska radionica na kojoj su se okupili predstavnici Centara za socijalnu skrb i voditelji prenoćišta za beskućnike iz cijele Hrvatske. Osim o novom Zakonu o socijalnoj skrbi, raspravljali su, između ostaloga, o socijalnom mentorstvu te podizanju kvalitete skrbi o beskućnicima.

Tematskoj je radionici nazočio i predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske Luka Mađerić, koji je istaknuo da njegov ured već niz godina podupire, odnosno financira projekte nevladinih udruga koje se bave problematikom beskućnika. „Beskućnici su socijalno isključena skupina ljudi koji bez pomoći sustava i nevladinih udruga teško mogu ostvariti svoja prava. Pomak je napravljen kada su beskućici uvršteni u Zakon o socijalnom radu, ali taj zakon treba i provoditi kako ne bi ostao mrtvo slovo na papiru. Beskućnike treba što više integrirati u društvo i omogućiti im život dostojan čovjeka“, naglasio je Mađerić.

Budući da su beskućnici socijalno isključena, odnosno marginalizirana skupina, teško je provesti odgovarajuća istraživanja kojima bi se utvrdio njihov broj, napomenuo je dodavši kako je zadnje detaljno istraživanje provedeno 2002. i pokazalo da je tada u gradu Zagrebu bilo između 500 i 1000 beskućnika. "Do danas se taj broj vjerojatno povećao jer je povezan s gospodarskim stanjem i rastom nezaposlenosti“, rekao je.

U ime domaćina, sudionike 5. Nacionalnog susreta o beskućnicima pozdravio je zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatko Horvat, koji je podsjetio da je Grad Varaždin, među prvima u Hrvatskoj, 2001. utemeljio prenoćište za beskućnike. Uz to, Varaždin je jedina jedinica mjesne samouprave koja je otvorila prenoćište, budući da u drugim gradovima prenoćišta za beskućnike vode udruge.

(Hina) xvvar ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙