FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica skočile više od 2 posto

Autor: neba
NEW YORK, 30. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 2 posto, zahvaljujući ohrabrujućim makroekonomskim podacima, manjim štetama od uragana Irene nego što se očekivalo, ali i spajanju dviju velikih grčkih banaka, što je jedna od rijetkih dobih vijesti iz dužničkom krizom pogođene Europe.

Dow Jones indeks porastao je 254 boda, ili 2,26 posto, na 11.539 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,83 posto, na 1.210 bodova, a Nasdaq indeks 3,32 posto, na 2.562 boda.

Ulagače je jučer ponajviše ohrabrio podatak o snažnom 0,8-postotnom rastu potrošnje građana u srpnju, nakon pada za 0,1 posto u lipnju. Taj je rast veći od očekivanih 0,5 posto i najveći u posljednjih pet mjeseci.

Kako potrošnja čini oko 70 posto aktivnosti u američkom gospodarstvu, njezin snažan rast ublažio je strahovanja ulagača od nove recesije.

„Procjene o mogućoj novoj recesiji bile su malo nategnute, a ovi podaci to i potvrđuju“, kaže Joel Naroff, ekonomist u tvrtki Naroff Economic Advisors.

Vijest o snažnom rastu potrošnje potaknula je rast cijena dionica u svih 10 sektora S&P indeksa, a samo je pet od 500 dionica u tom indeksu jučer izgubilo na vrijednosti.

VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija pao je jučer više od 9 posto, što pokazuje da su ulagači nešto sigurniji nego proteklih tjedana, da se manje plaše pada cijena dionica.

Najveći je dobitnik jučer bio sektor osiguravajućih društava jer su, prema prvim procjenama, materijalne štete od uragana Irene, koji je pogodio istočnu obalu SAD-a, manje nego što su se ulagači plašili.

Konzultantska tvrtka Kinetic Analysis smanjila je svoje procjene štete od uragana s prošlotjednih 20 milijardi dolara na 7 milijardi. Od toga će osiguravajuća društva morati pokriti štete od oko 3 milijarde dolara, upola manje nego nakon uragana Isabel, koji je tu regiju pogodio 2003. godine.

S&P indeks sektora banaka i osiguravajućih društava skočio je 4,2 posto, pri čemu je dionica Travelers Cosa poskupila više od 5, a Allstate Corpa 8,5 posto.

Na financijski sektor pozitivno je utjecala i vijest o spajanju dviju velikih grčkih banaka, Alpha i EFG Eurobank. Konsolidacija u grčkom bankarskom sektoru pridonijet će, kažu analitičari, da tamošnje banke lakše prebrode dužničku krizu.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Bank of America, s rastom cijene za više od 8 posto, nakon što je izvijestila da će prodati polovicu svoga udjela u China Construction Bank.

To je još jedan potez najveće američke banke za jačanje kapitalne baze, nakon što je prošloga tjedna objavljeno da će poznati investitor Warren Buffett uložiti u banku 5 milijardi dolara.

Kako se javni prijevoz u New Yorku nakon uragana Irene još nije sasvim normalizirao, mnogi brokeri nisu jučer došli na posao, pa je obujam trgovanja bio ispodprosječan.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer promijenilo samo oko 6,5 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 8,47 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica snažno porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 2,39 posto, na 5.670 bodova, a pariški CAC 2,16 posto, na 3.154 boda. Na Londonskoj se burzi zbog blagdana jučer nije radilo.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙