FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u najboljem slučaju Crobexi će stagnirati

Autor: scvi
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Zbog negativnih kretanja na svjetskim burzama, danas bi na Zagrebačkoj burzi indeksi u najboljem slučaju mogli stagnirati, a moguće je da zabilježe i minuse.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je prekinuo 3-dnevni pozitivni niz, oslabjevši 0,26 posto, na 2.028 bodova. Istodobno, Crobex10 spustio se 0,08 posto, na 1.103 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 6,35 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego prethodnoga dana.

„U najboljem slučaju, danas bi na domaćem tržištu indeksi mogli stagnirati, no moguće je da zabilježe i minuse s obzirom na negativna kretanja na svjetskim burzama“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na svjetskim financijskim tržištima vlada nervoza. Jučer na Wall Streetu, nakon četiri dana snažnog rasta, cijene dionica pale su više od 1 posto, što je i azijske i europske ulagače jutros natjeralo na oprez.

Niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva, a najveću pozornost ulagača privlače vijesti s tržišta rada. Bez oporavka tog tržišta teško je za očekivati jačanje potrošnje, koja čini oko 70 posto gospodarske aktivnosti u SAD-u.

Stoga su ulagači oprezni uoči današnjeg izvješća o zaposlenosti, koje će pokazati u kakvoj je formi najveće svjetsko gospodarstvo.

„Nakon uzleta oporavka cijena dionica na svjetskim burzama u posljednjih otprilike tjedan dana, za očekivati su dobitonosne prodaje u trajanju od dan-dva. Uzlet oporavka, međutim, bio je tek tehnički odbijanc indeksa s najnižih ovogodišnjih razina, jer ni makroekonomski pokazatelji ni fundamenti globalnog gospodarstva nisu ohrabrujući“, navodi Bešević Vlajo.

Američka vlada danas će objaviti podatke o zaposlenosti u kolovozu. Ekonomisti procjenjuju da je broj novozaposlenih dosegnuo otprilike 70.000, a da će stopa nezaposlenosti stagnirati na 9,1 posto.

„Takva razina novog zapošljavanja nije dovoljna za značajnije smanjenje stope nezaposlenosti u SAD-u, koja i dalje premašuje 9 posto. Da bi se ona počela smanjivati, potrebno je kreiranje 150.000 novih radnih mjesta na mjesečnoj razini“, ističe Bešević Vlajo.

U međuvremenu, i Bijela kuća je oštro korigirala svoje procjene za gospodarstvo, prognozirajući da bi stopa nezaposlenosti u SAD-u u 2012. godini mogla u prosjeku biti oko 9 posto a da bi gospodarski rast mogao usporiti na 1,6 posto u 2011., što je znatno smanjenje u odnosu na prognozu o 3,1 posto rasta iz veljače.

„I ADP-ovo izvješće o zapošljavanju u američkim privatnim kompanijama u proteklome mjesecu, kao i indeksi industrijske aktivnosti, govore o tome da američko gospodarstvo gubi zamah. Zabrinutost investitora ogleda se i u velikoj volatilnosti cijena u posljednjih mjesec dana na dioničkim tržištima, a ona je obično karakteristična za razdoblje uoči velikih burzovnih padova“, napominje Bešević Vlajo.

Kako dodaje, domaće tržište uglavnom će pratiti kretanja na svjetskim burzama, u nedostatku domaćih gospodarskih i korporativnih vijesti.

Od vijesti iz korporativnog sektora, od danas se obustavlja trgovanje dionicama Zlatnog otoka i Rapca, zbog njihova pripajanja tvrtki Riviera Adria.

Od makroekonomskih pokazatelja, pak, danas se očekuje objava podataka o prometu na malo i industrijskoj proizvodnji u srpnju u Hrvatskoj.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙