FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nakon tri dana dobitaka Crobexi bi mogli stagnirati

Autor: scvi
ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Nakon tri dana dobitaka, na Zagrebačkoj burzi Crobexi bi danas mogli stagnirati, ponajviše zbog nejasnih signala koji jutros pristižu s europskih burzi.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,96 posto, na 2.033 boda, a Crobex10 1,06 posto, na 1.103 boda.

U posljednja tri dana Crobex je ojačao 2,4 posto, a Crobex10 2,5 posto, što je donekle ublažilo njihove znatne gubitke od početka mjeseca.

Crobex je, naime, protekli mjesec završio s gubitkom od 6,43 posto, a Crobex10 od 5,37 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 13,89 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Nakon tri dana dobitaka, danas je moguća stagnacija domaćih burzovnih indeksa, a možda se intenziviraju i dobitonosne prodaje. Slično raspoloženje vlada jutros i na europskim burzama“, kaže Vjeran Jureša, analitičara u investicijskom društvu To One.

Iako je nada u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu potaknula jučer rast cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom, što je rezultiralo i rastom cijena dionica na azijskim burzama, na europskim burzama indeksi se jutros raznoliko kreću.

„Najvažnije vijesti jutros su pristigle iz Kine o daljnjem rastu industrijske aktivnosti te iz Brazila o iznenađujućem smanjivanju kamatnih stopa uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti. Danas se očekuju podaci o američkoj industrijskoj aktivnosti, a sutra najnoviji podaci s američkog tržišta rada. Ipak, najvažnije smjernice očekujemo 21. rujna, s redovitog zasjedanja Feda, na kojem bi, nadaju se tržišni sudionici mogle biti usvojene nove poticajne monetarne mjere“, navodi Jureša.

Kako dodaje, kolovoški gubitci Crobexa bili su u skladu s padom najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.

„Gubitci na domaćem tržištu u kolovozu posljedica su izrazito negativnih kretanja na svjetskim burzama, ponajviše početkom mjeseca uslijed snižavanja vrhunskog rejtinga SAD-u i intenziviranja dužničke krize u eurozoni. Pad Crobexa donekle je ublažila nešto slabija likvidnost na domaćem tržištu“, ocjenjuje Jureša.

Usporedbe radi, američki S&P 500 indeks potonuo je u kolovozu 5,7 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od svibnja 2010. godine. Dow Jones indeks izgubio je u kolovozu 4,4, a Nasdaq indeks 6,4 posto.

Istodobno, FTSEurofirst 300 indeks europskih dionica potonuo je 10 posto, zabilježivši najlošiju mjesečnu izvedbu od listopada 2008. godine.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙