FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: negativna kretanja izvana spustila domaće indekse

Autor: scvi
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, indeksi Zagrebačke burze danas su također u minusu, no znatno blažem nego u svijetu, i to ponajviše zahvaljujući niskom obujmu trgovanja.

Crobex indeks oko podneva je iznosio 2.013 bodova, što je 0,51 posto manje nego jučer. Crobex10 oslabio je 0,31 posto, na 1.086 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,9 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, na domaćem tržištu indeksi su danas također u minusu, no znatno blažem nego u svijetu, i to ponajviše zahvaljujući niskom obujmu trgovanja“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesen Consultingu.

Na europskim burzama ključni indeksi znatno su pali danas, pod pritiskom sumnji investitora u izglede globalnog gospodarskog rasta te straha od širenja dužničke krize.

U međuvremenu, analitičari Morgan Stanleya ocijenili su da je svjetsko gospodarstvo 'opasno blizu recesije' zbog dužničke krize u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva.

U bilješci klijentima smanjili su procjenu rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu s 4,2 na 3,9 posto, a za 2012. godinu s 4,5 na 3,8 posto.

Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks trenutno su u minusu između 1,7 i 2,8 posto. Američki terminski indeksi, pak, u minusu su za više od 1,5 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet zasad je ostvaren dionicom HT-a, u visini od 1,24 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 0,8 posto, na 244,99 kuna.

Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, s prometom od 969.000 kuna i padom cijene za 0,75 posto, na 570 kuna.

U nešto većem fokusu investitora je i dionica Lure. Njome je do sada ostvareno 651.000 kuna prometa, a cijena joj je porasla 5,5 posto, na 670 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 1,98 posto izdvaja se dionica Privredne banke Zagreb. Znatniji pad cijene, pak, bilježe dionice Đuro Đaković Holdinga, za 3,96 posto, Dalekovoda za 2,93 posto te Belja za 2,89 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙