FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: rast izvoza veći od rasta uvoza

Autor: tper
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih sedam mjeseci ove godine 38,1 milijardu kuna, što je 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 2 posto, na 63,2 milijarde kuna, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 60,3 posto.

Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 25,1 milijardu kuna i manji je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do kraja srpnja iznosio je 5,1 milijardu eura, što je za 3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 0,1 posto, na 8,5 milijardi eura.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih sedam mjeseci bio je 3,4 milijarde eura, što je za 4 posto manji deficit nego u istom razdoblju prošle godine.

Statistika po pojedinim značajnijim izvoznim djelatnostima u prvih sedam mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bilježi visok rast izvoza u djelatnosti proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda koja je izvoz povećala za 18,6 posto, na 519,9 milijuna eura. Izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda porastao je za 17,1 posto, na 382,7 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 19,2 posto, na 333,4 milijuna eura, itd.

S druge pak strane, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prvih sedam mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 739,16 milijuna eura, što je 5,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Više od 61 posto hrvatskog robnog izvoza u prvih sedam mjeseci ove godine odnosi se na zemlje EU, a taj je izvoz, ostvaren u vrijednosti od 3,16 milijardi eura, povećan za 1,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pritom se bilježi osjetan pad izvoza u Italiju, za 10,7 posto, na 936,6 milijuna eura, izvoz u Njemačku smanjen je za 2,9 posto, na 529,5 miljuna eura, dok je istodobno hrvatski izvoz u Sloveniju povećan za 8,4 posto, na 417,5 milijuna eura.

Visok rast hrvatskog izvoza bilježi se na tržište Bosne i Hercegovine na koje je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci izvezeno robe u vrijednosti od 603,3 milijuna eura, što je porast od 10,3 posto prema istom razdoblju prošle godine.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙