FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostra, najstariji filmski festival na svijetu

Autor: dger
ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Prva "Esposizione d'arte cinematografica" (Izložba filmske umjetnosti), poznata kao Mostra, održana je 1932. na terasi hotela Excelsior na venecijanskom Lidu, a prvi film koji je na njoj prikazan bio je "Dr. Jekyll i Mr. Hyde" Roubena Mamouliana.

Drugi festival, održan u kolovozu 1934., donio je i prvo natjecanje. Sudjelovalo je devetnaest zemalja, a Mostru je pratilo 300 akreditiranih novinara. Dvije godine nakon toga prvi put je imenovan međunarodni žiri, a 1937. otvorena je nova Palazzo del Cinema, u kojoj se, uz iznimku razdoblja od 1940. do 1948., Festival održava sve do danas.

Tijekom drugoga svjetskog rata, na Festivalu je sudjelovalo malo zemalja, a festivali održani 1940., 1941. i 1942. ne računaju se u ukupan broj festivala.

Nakon rata, Festival je ponovno održan 1946., a 1947. vraćaju se tadašnji Sovjetski savez i socijalističke zemlje poput Čehoslovačke, koja osvaja i prvu nagradu filmom "Sirena" Karela Steklyja.

Povratkom Mostre na Lido 1949., kao glavna nagrada uvodi se Zlatni lav. Festival međunarodnu ekspanziju doživljava pedesetih godina 20. stoljeća, kada u program ulaze filmovi iz Japana i Indije.

Japanska kinematografija Zapadu postaje poznata uglavnom zahvaljujući dodjelama Zlatnoga lava Kurosawinu filmu "Rashomon" 1951. te Srebrnih Lavova kojima su nagrađeni filmovi "Ugetsu Monogatari" (1953.) i "Sansho Dayu" (1954.) Kenjija Mizoguchija.

Festival je pedesetih i šezdesetih bio odskočna daska za niz talijanskih redatelja poput Fellinija, Antonionija, Bertoluccija i Pasolinija.

Svoj prilog povijesti Festivala dali su i francuski redatelji Jeana Renoir, Robert Bresson, Louis Malle, Alain Resnais i Jean-Luc Godard, a glavne nagrade na Mostri osvajali su velikani svjetske kinematografije Carl Theodor Dreyer, Andrej Tarkovski, Luis Bunuel i Ingmar Bergman, koji se prvi put na Lidu pojavio 1948. kao potpuno nepoznat redatelj.

Zahvaljujući Mostri svijet upoznaje i novu njemačku kinematografiju, koju predvode osvajači najvećih venecijanskih priznanja, Wim Wenders i Margarethe Von Trotta, kao i istočnoeuropsku koju predvode Stekly i Poljak Andrzej Wajda.

Među dobitnicima nagrada na Mostri nezaobilazan je tajvanski redatelj Ang Lee koji je 2007. neočekivano osvojio glavnu nagradu za špijunski triler s eksplicitnim prizorima seksa "Požuda, oprez", samo dvije godine nakon pobjede filmom "Planina Brokeback".

Prošle godine Zlatnoga je lava dobila Sofia Coppola za film "Negdje", najboljim redateljem proglašen je Španjolac Alex de la Iglesia za film "Posljednji cirkus". Nagrade za najbolje glumce prošle su godine osvojili Vincent Gallo za ulogu u filmu "Ubojstvo iz nužde" i Ariane Labed za grčku dramu "Attenberg".

(Hina) xdgk yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙