FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

DUBROVNIK - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i povjesničar Ivo Banac sudjelovali su sinoć na javnoj tribini u povodu Europskog spomendana na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, te su ocijenili da treba spriječiti pokušaje rehabilitacije titoizma i prikrivanja istine o komunističkim zločinima. Na javnoj tribini koju je organizirala Udruga Daksa 1944./45. Banac je upozorio da se "apologeti jugoslavenskog komunizma skrivaju iza smokvina lista antifašizma", a vrlo dobro znaju kakvi su zločini počinjeni za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita. "U Hrvatskoj, koja je stradala i pod ustaškim i komunističkim vlastima, uporno i sve glasnije se promiče teza kako se komunizam i fašizam ne mogu uspoređivati, što nije točno", naglasio je Banac te dodao kako je izuzetno važno ukazivati na zločine i jednog i drugog totalitarizma kako se ne bi otvorio prostor za rehabilitaciju niti jednog od njih. Ministar Karamarko istaknuo je pak da su nacizam i fašizam izmislili industriju smrti, ali i da se ne smije prešućivati komunističke manufakture smrti budući da je pa samo 1937. Staljin pobio 3 milijuna ljudi. Osvrnuo se i na proces prelaska Hrvatske iz "jednoumlja u demokratski sustav", te podsjetio da smo u to vrijeme bili izloženi agresiji i da taj proces nije bio jednostavan. U to vrijeme dogodila se pomirdba, ali se nije razgovaralo, nije učinjena lustracija što nam se, ustvrdio je, vratilo kao bumerang. "Treba detronizirati glavnog krivca za komunističke zločine a mi smo svjedoci da njegovo ime nose najbolje ulice, izlaze njegove kuharice, a novine pišu feljtone o njegovim ljubavnicama", poručio je, uz ostalo Karamarko.

ZAGREB- Vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac predvodio je sinoć u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkome Jarunu misu u povodu 20. obljetnice osnutka i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske (VP OSRH) poručivši okupljenima da se bore za pravdu i istinu, pa tako i konačnu istinu o totalitarnim režimima, kako bi hrvatski narod mogao složno krenuti naprijed. Podsjetio je da je u borbi za slobodu u Domovinskome ratu poginulo 113 vojnih policajaca te da se sedmorica njih još vode kao nestali. Spomenuo je i da se u Republici Hrvatskoj danas obilježava prvi put kao spomendan i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi u 20. stoljeću. Rekavši da će Hrvatska uvijek biti zahvalna hrvatskim braniteljima, biskup Jezerinac poručio je okupljenim predstavnicima Vojne policije da budu ponosni nasljednici vojnih policajca koji su u Domovinskome ratu stvarali hrvatsku državu. Po završetku mise svećenici i okupljeni vjernici, među kojima su bili i članovi obitelji poginulih vojnih policajaca te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prošli su u procesiji kroz kenotaf (prazan grob) koji tvori ophodni prostor iza oltara u koji su uklesana imena svih 15.392 poginulih hrvatskih branitelja. Svaki poginuli hrvatski branitelj predstavljen je imenom, inicijalom očeva imena, prezimenom, godinom rođenja i godinom pogibije.

ZAGREB - Požar na predjelu brda Matokit kod Vrgorca lokaliziran je u 19,15 sati, a izgorjelo je oko četiri hektara niskog raslinja i borove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju je sudjelovalo dobrovoljno vatrogasno društvo iz Vrgorca s 25 vatrogasaca i 7 vatrogasnih vozila. Iz zraka požar su gasila tri kanadera.

ZADAR - Hrvatskom premijerom filma "Drvo života" (Tree Of Life), redatelja Terrencea Malicka, ovogodišnjega canneskog pobjednika, večeras je na ostacima starog rimskog foruma, a današnjoj Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru otvoren drugi Film Forum Festival Zadar.

"Ovo je mladi festival, još se razvijamo i isprobavamo što publika voli i koje programe, uz glavni, voli pogledati. Želimo da Zadar postane mjesto u kojem će se okupljati struka - producenti, urednici i distributeri i dogovarati poslove", rekao je otvarajući festival direktor Sergej Stanojkovski. Počasni savjetnik festivala, dvostruki oskarovac i poznati holivudski producent Branko Lustig istaknuo je kako ovaj festival prikazuje trenutačno najbolje filmove u Europi, te da je film "Drvo života" izvanredan film. Također je pozdravio donošenje novoga zakona o filmu prema kojemu će ubuduće svi filmovi snimljeni u Hrvatskoj od države dobivati financijsku pomoć u iznosu od 20 posto od ukupnih troškova. Do 30. kolovoza u glavnom programu bit će prikazano 10 filmova o globalnoj krizi koja se diljem svijeta manifestira na različite načine. Među njima su film "Paper birds" španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, "Le Havre" u režiji Akija Kaurismakija, "Loverboy" rumunjskog redatelja Catalina Mitulescua, "Lea i Darija" hrvatskog redatelja Branka Ivande. U popratnom dijelu festivala bit će prikazano 10 dokumentarnih filmova, te brojni kratki filmovi.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenog dijela programa 62. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupila proslavljena hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić u pratnji uglednog pijanista Rogera Vignolesa. Izvedene su Tomašekove pjesme skladane na Goetheove stihove, Smetanine "Večernje pjesme", Dvoržakove "Ciganske pjesme", te pjesme suvremenijeg skladatelja Kurta Weilla.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙