FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Autor: ztes
VIROVITICA, 27. kolovoza 2011. (Hina) - U Mrtvome jarku u Općini Suhopolje nedaleko od Virovitice obilježen je danas Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Počast prešućenim hrvatskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Virovitičko-podravskoj županiji izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Virovitičko-podravske župaije, gradova, općina i brojnih udruga odala su na spomen obilježju u Mrtvome jarku gdje je prema nekim svjedočenjima u kolovozu 1945. godine ubijeno oko 400 sudionika Križnog puta.

Predsjednik Udruge Hrvatski domobran iz Virovitice, koja istražuje partizanske zločine, Vlatko Ljubičić, rekao je da u Virovitičko-podravskoj županiji postoji sedamdesetak masovnih grobnica u kojima je zakopano 4.165 žrtava komunističkog režima. No, niti jedna još nije sustavno istražena, upozorio je.

Načelnica općine Suhopolje Zlata Šljivac istaknula je da postoje svjedoci iz sela Bukove i Trapinske koji su čuli jauke iz Mrtvog jarka, ali još su uvijek živi, rekla je, i neki od počinitelj tog zločina. Nikada nisu, naglasila je, odgovarali za zlodjela.

"Nadam se da će sve nadležne institucije otkriti sve zločine koji su ovdje počinjeni, ali i one svježije iz Domovinskog rata i ne bih volio da se s njima dogodi ono što se dogodilo u Mrtvom jarku, da znamo tko je radio ta zvjerstva, a da nikada nije procesuiran", rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Naglasio je da vjeruje kako će ubojstva u Mrtvom jarku biti suđena, pa makar i nakon 66 godina jer, kako je rekao, obitelji žrtava imaju pravo znati tko je ubio članove njihovih obitelji.

(Hina) xztes ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙