FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: Spomen na žrtve totalitarnih režima

Autor: sela
ĐAKOVO, 23. kolovoza 2011. (Hina) - U Đakovu su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) – ogranak iz toga grada i đakovačko krilo Hrvatskog obrednog zdruga Jazovke obilježili Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se ove godine obilježava i u Hrvatskoj.

Tim su povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće kod "Glave koja tone", spomenika žrtvama komunizma Đakova i Đakovštine. Spomenik je postavljen na tzv. Parokovoj livadi, gdje je masovna grobnica u kojoj je oko stotinu žrtava komunističkog režima pogubljenih nakon ulaska partizana u Đakovo u travnju 1945. godine.

O žrtvama svih totalitarnih režima, osobito s područja Đakovštine, govorili su predsjednik đakovačkog krila Hrvatskog obrednog zdruga Jazovke Pero Šola i čelnik đakovačkog ogranka HDPZ-a Ivo Tubanović.

"Danas se prisjećamo i žrtava totalitarnih režima s područja Đakovštine - 1700 žrtava fašizma i oko 3000 žrtava komunizma", rekao je Šola i podsjetio kako je dosad na đakovačkom području otkriveno 30 grobišta žrtava komunizma.

Uz osudu i komunizma i fašizma kao totalitarnih sustava, Šola je podsjetio i na dva logora koja su tu djelovala u Drugome svjetskom ratu i poraću.

"U Đakovu je 1941./42. djelovao sabirni logor za Židove. U njemu je stradalo oko 500 nevinih ljudi. Neposredno nakon rata u Krndiji pokraj Đakova djelovao je logor za folksdojčere koji je također uzeo svoje nedužne žrtve – njih oko 380", podsjetio je Pero Šola.

(Hina) xsela ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙