FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: nastojimo otvoriti vrata za istrage komunističkih zločina

Autor: mvrk
STARA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2011. (Hina) - U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otkrila je spomen ploču na zgradi bivšeg zatvora u Staroj Gradiški u znak sjećanja na političke zatvorenike - žrtve komunističkog režima, stradale u tom zatvoru.

Spomen ploču žrtvama komunističkog režima postavila je Vlada RH, a premijerka Kosor u izjavi novinarima istaknula je kako upravo Stara Gradiška može biti simbol onoga što totalni režimi mogu učiniti čovjeku i njegovu dostojanstvu.

Ovdje treba doći učiti, rekla je Kosor, dodajući kako je najvažnije što se želi postići današnjim obilježavanjem, to "da se sve činjenice moraju uvijek stavljati na stol, i da se ništa od onoga što se događalo, ne smije zaboraviti te da se moramo jednako sjećati svih žrtava".

"Neprekidno baratanje činjenicama važno je kako bismo imali pravi temelj za put u budućnost, jer je povijesna pravda znati što se, gdje i u koje vrijeme događalo", rekla je premijerka Kosor.

Pred zgradom bivšega zatvora u Staroj Gradiški, gdje je postavljena spomen ploča u sjećanje na političke zatvorenike - žrtve komunističkog režima stradale u tom zatvoru, premijerka je također istaknula kako je "ovo pravo mjesto da dođemo i poklonimo se žrtvama totalitarnih režima na prostoru Hrvatske, sa željom da se ništa ne zaboravi i istrage nastave. Posebno se klanjamo, s velikim poštovanjem, žrtvama nacizma, odnosno ustaškog režima u Hrvatskoj, ali nastojimo sada otvoriti vrata za istrage o komunističkim zločinima i da to ne bude tabu tema. Da se jednako otvoreno o zločinu i zločincima progovori", rekla je premijerka Kosor.

(Hina) xmvrk ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙