FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Prijave za upis na 6.473 slobodna mjesta u I. razredima srednjih škola u Republici Hrvatskoj primat će se danas, 22. kolovoza, objava ljestvice poretka bit će poznata u utorak, 23. kolovoza, a upisi u škole obavljat će se u srijedu i četvrtak, 24. i 25. kolovoza. Po podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u jesenskom upisnom roku u gimnazijama je ostalo 818 slobodnih mjesta, u četverogodišnjim programima obrazovanja 2.120, a u trogodišnjima 2.735 slobodnih mjesta. U programima niže stručne spreme ima 30 slobodnih mjesta, a u posebnim i prilagođenim programima 321. U programima likovnih umjetnosti i dizajna ostalo je 38 mjesta a u glazbenim i baletno/plesnima 411 slobodnih mjesta. U prve razrede srednjih škola u RH može se upisati 56.394 učenika, a do sada se u ljetnom roku upisalo 50.013 učenika.

ZAGREB - Republika Hrvatska ove će godine, po prvi put kao spomendan 23. kolovoza obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima provodi se Rezolucija Europskog parlamenta iz travnja 2009., kojom se svim europskim parlamentima preporučuje da 23. kolovoza u svojim zemljama proglase danom spomena na žrtve fašizma, nacizma i komunizma. Iako spominju oba totalitarizma, u Rezoluciji je veći naglasak ipak na komunizmu, budući da se, kako se navodi, o njegovim žrtvama i zločinačkom karakteru nedovoljno govorilo sve do njegova sloma 1989. godine. Otkrivanjem i ocjenjivanjem komunističkih i drugih totalitarnih zločina, te prihvaćanjem odgovornosti i traženjem oprosta postigla bi se pomirba kao krajnji cilj Rezolucije, jer, ističe se, Europa neće biti ujedinjena dok se ne formira zajednički pregled povijesti, priznajući nacizam, staljinizam te fašističke i komunističke režime kao zajedničko naslijeđe. Prema dopuni Zakona, 23. kolovoza obilježavat će se dostojanstveno i nepristrano, čime će Republika Hrvatska iskazati počast žrtvama te predanost promicanju europskih vrijednosti. Europski parlament je još u kolovozu 2008. donio odluku da se 23. kolovoza proglasi Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, jer su tog dana 1939. dva totalitarna sustava - nacistička Njemačka i komunistički Sovjetski Savez sklopili pakt o nenapadanju, poznat kao sporazum Molotov-Ribbentrop. Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je 25. srpnja ove godine Goli otok, na kojem je bio logor, i zapalila svijeću na spomen-križu, obilježju stradalnicima logora, te je najavila da će do 23. kolovoza, kada će prvi put biti obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, na Golom otoku i na Sv. Grguru, biti postavljene spomen-ploče.

ZADAR - Požar na predjelu Slivnice kod Posedarja, u Zadarskoj županiji, ugašen je sinoć u 20,30 sati, a izgorjelo je oko 4,5 hektara hrastove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Dojava o požaru zaprimljena je popodne oko 17,30 sati. U gašenju su sudjelovala dva kanadera i dva air traktora te pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Posedarje i DVD Ražanac.

ZAGREB - Zagreb je od siječnja do kraja lipnja ove godine posjetilo 10,6 posto više turista, koji su ostvarili 8,5 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, a fizički turistički pokazatelji samo za lipanj još su bolji - turista je bilo 21,8 posto više, a njihovih noćenja 24,2 posto više nego u lanjskom lipnju, podatci su Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. U prvom polugodištu ove godine Zagreb je posjetilo 314,7 tisuća turista, a ostvarili su 513,6 tisuća noćenja, od čega su većinu ostvarili strani turisti. Stranih je turista u razdoblju od siječnja do kraja lipnja bilo 228,2 tisuće, ili 15,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a sa 371,2 tisuće noćenja ostvarili su porast za 12,5 posto. Tako u ukupnim turističkim noćenjima u prvih šest mjeseci strani gosti u Zagrebu imaju udio od 72,3 posto. Za razliku od stranih, domaćih je turista u prvih šest mjeseci u Zagrebu bilo 1,1 posto manje, ili njih 86,5 tisuća, a sa 141,9 tisuća noćenja zabilježili su pad za 0,8 posto. No, za razliku od prvih šest mjeseci samo u lipnju u Zagrebu je zabilježen porast broja domaćih turista i njihovih noćenja, uz još nešto veći porast dolazaka i noćenja stranih gostiju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙