FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

ŽENEVA - Komisija međunarodnih regulatora preporučila je da izvanburzovna trgovina izvedenicama (OTC trgovina) bude transparentnija kako bi se ograničila nestabilnost financijskih tržišta. "Općenito se smatra da je manjak odgovarajućih informacija o OTC izvedenicama pridonio pogoršanju stanja u čitavom nizu kompanija u nedavnoj krizi, uključujući propast Lehman Brothersa i zamalo insolventnost AIG-a i Bear Stearnsa", upozorili su. Preporuke su napisali predstavnici Banke za međunarodna poravnanja, Međunarodne organizacije komisija za vrijednosne papire i Europske komisije na zahtjev skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, iznesen u rujnu 2009. u Pittsburghu. OTC izvedenice su vrijednosnice koje ne zadovoljavaju kriterije uređenih tržišta odnosno burzi pa brokeri njima trguju međusobno, putem kompjutorskih sustava ili telefonom. Komisija regulatora prikupljat će primjedbe na preporuke do 23. rujna a konačne preporuke bit će izdane krajem godine.

MILANO - Tržišni regulatori u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Belgiji namjeravaju produljiti zabranu short-sellinga za još jedan mjesec, do kraja rujna. Regulatori u četiri zemlje dogovorili su se da će zabranu produljiti za dodatnih mjesec dana, piše talijanski list il Messaggero, ne navodeći izvore. Zabranu su uveli 12. kolovoza kako bi obuzdali nagla kolebanja cijena dionica na tržištima, posebno onih financijskih tvrtki. Europa ipak nije uspjela usuglasiti stavove o uvođenju zabrane u svim zemljama. U Italiji, Francuskoj i Španjolskoj spekulativna trgovina dionicama određenih financijskih tvrtki uvedena je na razdoblje od samo 15 dana. Belgija je zabranila spekulativnu trgovinu dionicama četiri financijske tvrtke na neodređeno vrijeme. Short-selling je uobičajena praksa hedge fondova koji spekuliraju o padu cijena dionica, pri čemu ih trgovci posuđuju kako bi ih kasnije prodali po nižoj cijeni, vratili vlasnicima i zaradili na razlici u cijeni.

BERLIN - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se pod pritiskom trans-atlantske dužničke krize i straha od nove recesije na najnižu razinu od kraja prošle godine, objavio je Institut za istraživanje GfK. Indeks povjerenja kućanstava za rujan iznosi tako 5,2 boda, što je njegova najniža razina od studenog 2010., navodi se u priopćenju GfK. To je šesti uzastopni pad indeksa a institut je ujedno revidirao naniže procjenu za kolovoz, na 5,3 boda, s početna 5,4 boda. "Pogoršanje međunarodne dužničke krize i pojačani straha od opetovanog klizanja globalnog gospodarstva u recesiju jasno su ostavili traga na gospodarskom optimizmu Nijemaca", navodi se u priopćenju.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom će 1. listopada na snagu stupiti novi režim izvoznih carina za naftne proizvode, kazao je izvor u ruskoj vladi. Uredbom se ujednačavaju carine na naftne prozvode u visini 66 posto carina na izvoz sirove nafte. Potez je sastavni dio takozvane reforme '60-66' ruskog režima naftnih carina koji bi trebao potaknuti proizvodnju nafte i modernizaciju rafinerija. Uredba ne obuhvaća benzin, na čiji će se izvoz i dalje plaćati carina u visini 90 posto carine na izvoz sirove nafte. "Uredba donosi promjene samo u oporezivanju naftnih proizvoda. Odluka o pitanju izvozne carine na naftu bit će donesena odvojeno", kazao je izvor.

LJUBLJANA - Iako Pahorova vlada za rujan najavljuje nove mjere za gospodarsku stabilnost, slovenski gospodarstvenici ne vjeruju u premijerove tvrdnje da je država spremnija za moguću novu svjetsku krizu nego što je bila 2008. godine, prenose slovenski mediji. "Ako doista dođe do nove krize, pogodit će nas još više nego prijašnja. Ako vlada u roku godine dana ne donese konkretne mjere, kroz tri godine bit ćemo ondje gdje je danas Grčka", izjavio je za ljubljansko "Delo" od četvrtka potpredsjednik Obrtničko-poduzetničke komore Štefan Gosar. Slovenski gospodarstvenici i poduzetnici, navodi vodeći slovenski list, od Pahorove ili buduće vlade zahtijevaju smanjivanje državnog aparata i javnog sektora, uklanjanje birokratskih smetnji u razvoju poduzetništva, mjere za poticanje konkurentnosti te smanjivanje poreza.

BRUXELLES - Europske vlasti za zaštitu tržišne utakmice odobrile su u četvrtak ponudu kompanije Berkshire Hathaway u vlasništvu američkog milijardera Warrena Buffetta za kupnju američke kemijske grupe Lubrizol za 9,7 milijardi dolara (6,7 milijardi eura). U Bruxellesu su zaključili da ta transakcija "neće u stvarnosti bitno omesti tržišno natjecanje" u europskom ekonomskom području ili nekom njegovom značajnijem dijelu. "Komisija je zaključila da transakcija neće potaknuti zabrinutost u vezi s mogućim narušavanjem tržišnog natjecanja s obzirom na tek umjerene tržišne udjele uključenih stranaka i prisutnost nekoliko vjerodostojnih natjecatelja na tržištima koja su u pitanju", navodi se u priopćenju. Lubrizol sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Ohio ima proizvodne pogone u 17 zemalja, a proizvodi aditive za podmazivanje za motorna ulja, te benzin i dizel, kao i sastojke i aditive za proizvode za osobnu njegu.

LONDON - Najveći svjetski proizvođač alkoholnih pića Diageo PLC izvijestio je o 17-postotnom rastu godišnje dobiti uslijed povećanja prodaje skupljih brendova i smanjenja poreznog računa. Za godinu koja je završila 30. lipnja proizvođač viskija Johnnie Walker i piva Guinness izvijestio je o dobiti od 1,9 milijardi funti (3,1 milijarde dolara), u odnosu na 1,63 milijarde funti ostvarenih u prethodnoj poslovnoj godini. Prihodi su porasli dva posto na 9,94 milijarde funti. U Diageu su poboljšane rezultate obrazložili smanjenjem porezne stope s 21 na 14,5 posto, te 24-postotnim povećanjem prodaje skupih brandova, među kojima su viski Johnnie Walker, votka Kenel One i gin Tanqueray No. 10.

NEW YORK - Američki internetski div Google pristao je platiti novčanu kaznu od 500 milijuna dolara zbog objave internetskih oglasa kojima su se američkim potrošačima prodavali nezakoniti lijekovi. Plaćanjem kazne poduzeće će izbjeći kazneno gonjenje u Sjedinjenim Državama zbog zarađivanja na objavi takvih oglasa. Visina kazne identična je prihodima koje je Google ostvario objavom oglasa i prihodima ostvarenim prodajom lijekova, objavio je ured američkog državnog tužitelja. U Googlu ističu da nisu smjeli pristati na objavu. Američko ministarstvo pravosuđa upozorilo je na neprimjerenu kontrolu prodaje lijekova. "Kanada ima vlastite regulatorne propise za lijekove koji se propisuju na recept. Kanadske tvrtke koje američkim građanima isporučuju lijekove na recept ne odgovaraju kanadskim regulatornim tijelima. Mnoge od njih prodaju lijekove porijeklom iz trećih zemalja koje nemaju odgovarajuće propise za lijekove", ističe se u priopćenju ministarstva.

SAN FRANCISCO - Legenda Silicijske doline Steve Jobs u srijedu je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Apple-a, čime je završila njegova 14-godišnja vladavina tehnologijskim divom i jednom od najvećih svjetskih korporacija. Dionice Apple-a zaronile su čak 7 posto nakon što je suosnivač i 55-godišnji karizmatični čelnik tvrtke objavio da će ga na mjestu glavnog izvršnog direktora zamijeniti dugogodišnji suradnik i njegova desna ruka Tim Cook. Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja ove godine je na bolovanju i liječenju. Prema navodima liječnika, bolest je u terminalnoj fazi. U ožujku nakratko se vratio na posao kako bi predstavio najnoviju verziju iPad, a kasnije kako bi nazočio večeri koju je za tehnologijske moćnike iz Silicijske doline priredio američki predsjednik Barack Obama.

LONDON - Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je nadomak 111 dolara, poduprta padom američkih zaliha sirove nafte i nadama investitora da bi američka središnja banka mogla u petak objaviti dodatne poticajne mjere za gospodarstvo. Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 75 centi, na 110,90 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 67 centi i iznosila je 85,83 dolara. Čelnik Fed Ben Bernanke planira se u petak obratiti središnjim bankarima na godišnjoj simpoziju u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming. U prošlogodišnjem nastupu na takvom skupu skicirao je Fedov program otkupa obveznica vrijedan 600 milijardi dolara čija je svrha bilo oživljavanje američkog gospodarstva. Cijene nafte dobile su također potporu od izvješća američke vlade o padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,21 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi porasli su nakon što su ulagači krenuli u kupovinu povoljnih bankovnih i cikličkih dionica u očekivanju signala čelnika američkog Feda o novim poticajnim mjerama za posustalo američko gospodarstvo. u takvom je okruženju oko podneva na najvećem dobitku bio indeks Pariške burze CAC, ojačavši jedan posto na 3.169 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,7 posto i iznosio je 5.718 bodova dok je londonski Ftse bio na blagom gubitku, od 0,1 posto, i iznosio je 5.199 bodova. Credit Agricole predvodila je u četvrtak listu traženih bankovnih dionica nakon što je umirila ulagače u vezi s temeljnim pokazateljima poslovanja i pristupom likvidnosti, ustvrdivši da može uspješno prebroditi čak i potpunu blokadu pristupa financiranju na američkim tržištima novca. Tržište nestrpljivo očekuje i godišnji sastanak u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming, na kojem će sudjelovati dužnosnici središnjih banaka i ekonomisti iz cijelog svijeta. U žarištu pozornosti bit će govor predsjednika američkog Feda Bena Bernankea, kako bi se utvrdilo planira li Fed nove korake u smjeru poticanja posustalog američkog gospodarstva.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica snažno porasle jer je ulagače ohrabrio rast indeksa na Wall Streetu treći dan zaredom, dok je ostavka Stevea Jobsa na mjesto direktora Applea izazvala znatne oscilacije dionica u tehnološkom sektoru. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju skočile više od dva posto. Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,8 i 1,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 1,1 posto.

NEW YORK - Cijena zlata pala je u srijedu za više od 100 dolara na burzi u New Yorku, na temelju jačanja povjerenja ulagača u gospodarstvo i želje da unovče nedavne rekordne cijene dragocjene kovine. Cijena zlata za isporuku u prosincu pala je za 104 dolara u New Yorku ili više od pet posto, u najvećem dnevnom padu u gotovo tri godine. Trgovanje je zaključeno na cijeni od 1,757.30 dolara za uncu. To je najveći dnevni pad otkako je zlato pojeftinilo za 146 dolara u rujnu 2008., neposredno prije početka recesije u SAD-u. Zlato, koje je ostvarilo povijesni rast cijene kao sigurno utočište za mnoge svjetske banke, brokere i investicijske fondove, još uvijek je u ovoj godini poskupilo za 24 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, no tek nakon velikih oscilacija tijekom cijeloga dana, dok je ostavka Stevea Jobsa na mjesto direktora izazvala oštar pad dionice Applea. Dow Jones indeks porastao je 143 boda, ili 1,29 posto, na 11.320 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,31 posto, na 1.177 bodova, a Nasdaq indeks 0,88 posto, na 2.467 bodova. Ulagače je ohrabrilo izvješće o rastu narudžbi trajnih proizvoda za 4 posto u srpnju, znatno više nego što se očekivalo, nakon što su u lipnju pale. To je prvi pozitivan signal iz američke industrije u posljednje vrijeme jer su mnogi drugi podaci ukazivali na slabljenje proizvodnog sektora. Ipak, rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će američka središnja banka poduzeti nove mjere za poticanje gospodarstva. Među najvećim je dobitnicima jučer bio financijski sektor, pa je S&P indeks za taj sektor porastao 2,8 posto.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙