FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica skočile više od 3 posto

Autor: neba
NEW YORK, 24. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 3 posto jer su nove naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva učvrstile nadu ulagača da će središnja banka uvesti nove poticajne mjere.

Dow Jones indeks porastao je 2,97 posto, na 11.176 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,43 posto, na 1.162 boda, a Nasdaq indeks 4,29 posto, na 2.446 bodova.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno rasle, što se zahvaljuje nadi ulagača u nove poticajne mjere američke središnje banke, nakon što su i najnoviji makroekonomski podaci pokazali da se rast gospodarstva usporava.

Jučer je objavljeno da je u srpnju prodaja novih kuća u SAD-u pala za 0,7 posto, na najnižu razinu od veljače. Izvješće podružnice Feda u Richmondu pokazalo je, pak, da je indeks industrijske aktivnosti u toj regiji u kolovozu pao s minus 1 na minus 10 bodova, najnižu razinu u dvije godine.

Usporavanje rasta gospodarstva učvrstilo je nadu ulagača da će Fed uvesti nove poticajne mjere. Stoga se s nestrpljenjem očekuje godišnji sastanak američke središnje banke u Jackson Holeu u petak. Prije godinu dana upravo je na tom skupu predsjednik Feda Ben Bernanke najavio novu rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnju državnih obveznica, što je potaknulo snažan rast cijena dionica.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio tehnološki sektor, a porastao je čak i financijski sektor, koji je posljednjih tjedana bio pod snažnim pritiskom zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Zahvaljujući rastu terminske cijene nafte na burzi u New Yorku za više od 1 dolar po barelu, na 85,45 dolara, snažno je jučer porastao i energetski sektor. Cijene dionica Exxon Mobila i Chevrona skočile su više od 4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,67 posto, na 5.129 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,07 posto, na 5.532 boda, a pariški CAC 1,08 posto, na 3.084 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙