FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naglo pogoršana gospodarska klima u Njemačkoj

Autor: gple
MANNHEIM/ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Gospodarska klima u Njemačkoj naglo se pogoršala u kolovozu, objavio je u utorak ugledni institut ZEW, ukazujući na strah od recesije u Sjedinjenim Državama ali i na zabrinutost zbog usporavanja njemačkog rasta.

Indeks ZEW strmoglavio se u kolovozu za 22,5 bodova i sada iznosi minus 37,6 bodova, izvijestio je u redovnom mjesečnom izvješću Centar za ekonomska istraživanja (ZEW) sa sjedištem u Mannheimu.

Očekivanja financijskih stručnjaka i institucionalnih ulagača za narednih šest mjeseci pomutio je strah od recesije u SAD-u, poduprt sniženjem američkog kreditnog rejtinga početkom mjeseca, tumače u institutu.

Raspoloženje dodatno pritišće nastavljena dužnička kriza u eurozoni ali i snažno usporavanje njemačkog gospodarskog rasta u Njemačkoj u drugom tromjesečju, na 0,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje, kada su aktivnosti porasle za 1,3 posto.

"Već izražena skepsa financijskih stručnjaka u pogledu budućih trendova u gopodarstvu dramatično je pojačana. Očekivanja su pritom u skladu s pesimizmom na tržištima dionica kada je u pitanju gospodarstvo", zaključio je predsjednik ZEW-a Wolfgang Franz.

Pogoršana je i ocjena aktualnog stanja u njemačkom gospodarstvu, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa u kolovozu na 53,5 bodova, s 90,6 bodova u srpnju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙