FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu svjetske burze

Autor: neba
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Kako sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali i kako nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na globalnim tržištima.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 1 pad, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,52 posto, na 2.023 boda, a Crobex10 0,44 posto, na 1.090 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 9,9 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego prethodnoga dana. No, u blok transakciji dionicama Belišća ostvareno je 29,8 milijuna kuna prometa, tako da je ukupni promet dosegnuo 39,7 milijuna kuna.

„Nakon burnog razdoblja, situacija na domaćem tržištu kapitala privremeno se smirila, tako da su indeksi jučer blago ojačali, no uz niske promete. Investitori su i dalje na oprezu, ponajviše zbog situacije u eurozoni, pa bi danas u najboljem slučaju indeksi mogli stagnirati“, ocjenjuje Tamas Nagy, voditelj retail trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, iz domaćeg gospodarstva nema važnijih vijesti, tako da će i dalje u fokusu investitora biti vijesti sa svjetskih tržišta.

A na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 ostali gotovo nepromijenjeni, dok je Nasdaq indeks pao jer je tehnološki div Dell smanjio procjene prihoda u ovoj godini zbog slabljenja potražnje.

Na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su pale jer je ulagače obeshrabrio pad japanskog izvoza, a zabrinjava ih i dužnička kriza u eurozoni.

„Tržišta su proteklih tjedana političarima poslala poruku da prestanu s praksom izbjegavanja pravodobnog donošenja odluka i mjera. Iako se na svjetskim burzama sada situacija donekle primirila, posljednje vijesti iz Europske unije ne daju investitorima razlog za optimizam jer njemačko gospodarstvo stagnira, a ni ovotjedni francusko-njemački sastanak o dužničkoj krizi u eurozoni nije ponudio zadovoljavajuća rješenja“, navodi Nagy.

Zbog toga su investitori nervozni, a tržišta nesigurna, dodaje Nagy, te ocjenjuje da bi danas burzovno trgovanje moglo biti nestabilno.

„Posljednji makroekonomski pokazatelji ukazuju na pogoršanje situacije u globalnom gospodarstvu. I dok dužničkoj krizi u eurozoni ne naziremo kraja, američkom gospodarstvu mogli bi stići nove monetarni stimulansi iz Feda, nastave li se nizati loši pokazatelji“, navodi Nagy.

Danas bi nove smjernice investitorima mogli dati podaci o prometu u britanskoj maloprodaji, inflaciji u SAD-u mjerenoj potrošačkim cijenama, vodećim indikatorima u američkoj industriji te stanju na tržištu nekretnina.

„Teško je zasad procjenjivati u kojem bi smjeru tržišta mogla dalje krenuti, jer i dalje nemamo jasnih smjernica“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙