FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Silvio Učkar pobjednik je Trke na viticu

Autor: sfab
BARBAN, 20. kolovoza 2011. (Hina) - Silvio Učkar pobjednik je Trke na viticu, uvodnog konjaničkog natjecanja u glavnu 36. Trku na prstenac, koja će se sutra održati u Barbanu, a nazočan će joj biti i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Između 15 konjanika Učkar je imao najmirniju ruku, iako je do pobjede došao tek nakon dvostrukog pripetavanja s debitantom Lukom Kancelarom.

Obojica su, naime, nakon tri utrke imala po šest punata, a u prvom pripetavanju i jedan i drugi pogodili su dva punta u prstencu. U trećoj trci Učkar je pogodio u dva, dok je debitant Kancelar promašio, odnosno kako se to u barbanskoj Trci na prstenac kaže, pogodio je u ništa. Učkar je tako s ukupno 10 punata osvojio prestižnu Trku na viticu.

Trka na viticu na barbanskom Gradišću bila je iznimno uzbudljiva, a pratilo ju je mnoštvo gledatelja, među kojima su bili i predstavnici Viteškog alkarskog društva iz Sinja, koji su pobratimljeni s Društvom Trke na prstenac iz Barbana.

Glavna trka trči se sutra s početkom u 17 sati i to pod visokim prokroviteljstvom predsjednika Republike dr. Ive Josipovića koji će osobno pobjedniku uručiti prelazni pobjednički predsjednički štit.

Viteškoj konjaničkoj igri u Barbanu, 36. Trci na prstenac, nazočit će i mnogobrojne druge osobe iz javnoga i političkog života Hrvatske.

Trka na prstenjac održava se trećeg vikenda u kolovozu, a zadnjih je godina postala zaštitnim znakom Barbana. Prvi zapisi o Trci na prstenac potječu iz 1696. godine, kada ju je organizirala venecijanska obitelj Loredan, pod čijim je vlasništvom tada bio Barban, kako bi u vrijeme sajamskih priredbi privukla što više posjetitelja.

Ta igra slična Sinjskoj alci obnovljena je na temelju povijesnih zapisa 1976. godine, a cilj joj je u 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda.

(Hina) xppul ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙