FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela 36. Trka na prstenac

Autor: mkov
PULA, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Promocijom pjenušavoga vina prstenac proizvedenog od malvazije i terana autohtonih barbanskih vinogradarskih sorti vina, večeras je i službeno započela ovogodišnja 36. Trka na prstenac, stara viteška konjanička igra.

U agroturizmu u Draguzetima nedaleko Barbana priznati hrvatski somelier Sandi Paris otvorio je prvu bocu pjenušca proizvedenu upravo u čast "Trke na prstenac", a prvi put je to učinjeno prije pet godina, i na taj način najvio četverodnevnu manifestaciju u čast konja, viteške igre i konjanika, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. U uvertiri 36. Trke na prstenac sudjelovali su i enolog Tomislav Plavša, a u glazbenom djelu sopranistica Mila Soldatić i tenor Martin Marić.

Glavni dio programa počinje u petak podizanjem zastave "Trke na prstenac" i predstavljanjem skulpture "Par u barbanskoj narodnoj nošnji", dar četiriju kipara iz Ernestinova. U subotu će se na trkalištu Gradišću u Barbanu održati Trka na viticu, na kojoj će 15 konjanika pokazati kako su se pripremili za glavnu utrku.

U nedjelju Trka na prstenac, na kojoj će se 15 konjanika boriti za osvajanje prstenca i prijelaznoga štita predsjednika države, počinje u 17 sati. Dolazak na 36. Trku na prstenac potvrdio je predsjednik Republike Ivo Josipović, koji će pobjedniku uručiti prijelazni štit te gosti iz Sinja i tamošnjega Alkarskog društva s kojim je pobratimljeno Društvo "Trka na prstenac".

Trka na prstenac održava se trećega vikenda u kolovozu, a zadnjih je godina postala zaštitnim znakom Barbana te je jedna od najpoznatijih ljetnih priredaba u Istri. Prvi zapisi o Trci na prstenac potječu iz 1696. godine, kada ju je organizirala venecijanska obitelj Loredan (pod čijim je vlasništvom tada bio Barban) kako bi u vrijeme sajamskih priredaba privukla što više posjetitelja.

Natjecatelji su većinom bili plemići i građani iz istarskih gradova koji su posjedovali konja i vitešku opremu. Ta je igra slična Sinjskoj alci, obnovljena je na temelju povijesnih zapisa 1976. godine, a cilj joj je u 12 sekunda u punom galopu prijeći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđuju suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju mora vratiti čim se zaustavi. Svi natjecatelji stazu prolaze tri puta, a na kraju slavodobitnikom postaje onaj s najviše bodova.

(Hina) xppul ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙