FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za nedjelju, 21. kolovoza

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. kolovoza 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za nedjelju, 21. kolovoza:

BARBAN - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će u Barbanu 36. Trci na prstenac (17 sati). Predviđeno je obraćanje predsjednika Josipovića. Trka na prstenac održava se trećega vikenda u kolovozu. Prvi zapisi o Trci na prstenac potječu iz 1696. godine, kada ju je organizirala venecijanska obitelj Loredan (pod čijim je vlasništvom tada bio Barban) kako bi u vrijeme sajamskih priredaba privukla što više posjetitelja. Natjecatelji su većinom bili plemići i građani iz istarskih gradova koji su posjedovali konja i vitešku opremu. Ta je igra slična Sinjskoj alci, obnovljena je na temelju povijesnih zapisa 1976. godine, a cilj joj je u 12 sekunda u punom galopu prijeći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđuju suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju mora vratiti čim se zaustavi. Svi natjecatelji stazu prolaze tri puta, a na kraju slavodobitnikom postaje onaj s najviše bodova.

ROVINJ - U Rovinju će se održati radni sastanak čelnika stranaka Kastavske skupine, predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, predsjednika HNS-a Radimira Čačića, predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića i predsjednika HSU-a Silvana Hrelje. Sastanak će se održati u Multimedijalnom centru u Rovinju (11 sati, Trg brodogradilišta), a po završetku sastanka predviđene su izjave za novinare (oko 12,15 sati). U 17 sati čelnici stranka Kastavske skupine sa svojim suradnicima prisustvovat će tradicionalnoj Trci na prstenac u Barbanu.

DUBROVNIK - Na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno će biti izveden Sofoklov "Kralj Edip" u režiji Eduarda Milera (21,30 sati, Park Umjetničke škole). Slovenski redatelj Eduard Miler je jedno od najzvučnijih redateljskih imena s područja istočne Europe, a režirao je više od stotinu predstava te dobio mnoštvo međunarodnih nagrada. Za svoju prvu režiju na Dubrovačkim ljetnim igrama, Miler je okupio slovensko – hrvatsku ekipu dramskih umjetnika. Kralja Edipa tumači Mislav Čavajda, Doris Šarić Kukuljica igra njegovu majku Jokastu, Tiresija tumači Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, svećenika Dražen Čuček, pastira Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, a u dramskom zboru se pojavljuju studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe je Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreograf Ivan Peternelj.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro/popodne - Mate Kovačević

popodne/navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙