FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 19. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled događaja iz Hrvatska u 15,30 sati:

METKOVIĆ - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas radove na izgradnji sustava obrane od poplava u Metkoviću, vrijedne 28,5 milijuna kuna. Premijerka Kosor je istaknula je da je to iznimno vrijedna investicija koja će omogućiti drugačiji život, bolji život i miran san svim stanovnicima, ali omogućiti i nova ulaganja u gospodarstvo u ovom kraju. Dodala je kako će gotovo devet kilometara ovog nasipa omogućiti zaista pravu i solidnu obranu od poplava. Riječ je o zaštitnom nasipu na desnoj obali Neretve u naselju Jerkovac, području u kojem živi oko 35 posto svih stanovnika Metkovića, bez adekvatnog komunalnog uređenja te je stoga pod velikim rizikom od poplava. Rješenje se zasniva na izgradnji obrambenog nasipa dužine oko 8,7 km, dvije crpne stanice, dvije regulacijske ustave te dvije preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje katastrofalnih voda u branjeno područje. Radove će izvoditi splitsko poduzeće Konstruktor-Inženjering a završetak radova planiran je za listopad 2014. godine. Naselje Jerkovac, kao dio grada Metkovića je zaštićeno od velikih voda rijeke Neretve obrambenim nasipom kojeg čini trup željezničke pruge Ploče – Mostar, ali je nezaštićeno od vlastitih zaobalnih voda područja Vid-Norin i od voda rijeke Neretve koje dolaze kroz otvor mosta na rječici Norino. Gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo kazao je kako je ovo najznačajniji dan u 500 godina povijesti grada Metkovića te kako je hrvatska država imala puno vlada, puno premijera, puno ministara, ali nikad nije imala premijerku koja je imala viziju, snagu i odlučnost i koja je rekla : mi ćemo graditi i bez građevinske dozvole, jer nećemo dozvoliti da se ljudi u dolini Neretve tope i da im strada imovina. Uz premijerku Kosor, svečanosti su uz ostale, nazočili ministri, Đuro Popijač, Branko Bačić i Dražen Bošnjaković, župan dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. Prethodno je premijerka Kosor otvorila građevinske radove na novoj zgradi Općinskog suda u Metkoviću, vrijedne više od 25 milijuna kuna. Tom prigodom kazala je da sa reformama, odnosno svim velikim planovima koje smo započeli evidentno idemo dalje. Ova investicija omogućit će da pravosuđe u Metkoviću ima bolje uvjete za rad i bolju učinkovitost, kazala je uz ostalo, predsjednica vlade Jadranka Kosor, dodajući kako je završetak pregovora ujedno i završetak posla koji je dokaz da smo imali snage, pameti i bili uporni i znali što treba raditi.

VIROVITICA - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko otkrio je u Virovitici spomen obilježje za 20 poginulih i jednoga nestalog policajca u Virovitičko-podravskoj županiji u Domovinskome ratu. Karamarko je podsjetio da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova dali neizmjeran doprinos obrani Hrvatske, u kojoj je 733 policajca poginulo, 3600 ih je ranjeno, a za 36 se još uvijek traga. „Hrvatska kontinuirano traga za nestalima i nadam se da ćemo taj broj smanjivati“, rekao je ministar. Napomenuo je da zahvaljujući svima koji su na ratištima diljem Hrvatske izgubili svoje živote danas imamo državu koja se nalazi na pragu ulaska u Europsku uniju i punopravna je članica NATO saveza. Načelnik Virovitičko-podravske policijske uprave Andrej Hegediš kazao je da policajci koji su danas u službi nikada ne smiju izdati načela policijskih zadaća kao što ih nisu izdali ni policajci poginuli u Domovinskome ratu. Spomenik je otkriven u nazočnosti obitelji i rodbine poginulih i nestaloga policajca, brojnih policijskih i državnih dužnosnika te predstavnika Virovitičko-podravske županije i gradova i općina s toga područja. Djelo je virovitičkog arhitekta Krunoslava Kovača, a sastoji se od granitnoga dijela na kojemu je oznaka Ministarstva unutarnjih poslova te taljenoga stakla s ispisanim imenima 20 poginulih i jednoga nestalog policajca. Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Karamarko je ponovio da će se politički angažirati i da će naći načina „ kako će to biti artikulirano“. Rekao je da ne zna kada će to biti i u kojoj izbornoj jedinici će se kandidirati. Napomenuo je da mu se „ne da komentirati čitav niz nebuloznih izjava i optužaba saborskoga zastupnika SDP-a Slavka Linića o prisluškivanju“ te da je Linić poprilično uznemiren čovjek, ali da bi s obzirom na svoju važnost kao saborski zastupnik trebao razviti pristojniju razinu komunikacije. „Prisluškivati može obavještajna služba ili policija po nalogu istražnoga suca i u svim su slučajevima potrebni nalozi. Slavko Linić vrši jak pritisak i na policiju i na Državno odvjetništvo, ali u ovoj državi neće biti nedodirljivih i svatko tko je počinio kazneno djelo sigurno će biti procesuiran“ naglasio je Karamarko.

NOVI VINODOLSKI - Ministar obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Hrvatska za djecu posjetio je danas djecu koja u organizaciji Zaklade "Hrvatska za djecu" ljetuju u Domu Crvenog križa Zagreb - Hostel "Villa Rustica" u Novom Vinodolskom. Pozdravljajući djecu u ime premijerke Jadranke Kosor ministar Ivić istaknuo je zasluge predsjednice Vlade i utemeljiteljice zaklade "Hrvatska za djecu", za pokretanje i provedbu ovoga hvalevrijednog projekta koji se uspješno realizira na zadovoljstvo brojne djece kojima je omogućeno besplatno ljetovanje u sklopu projekta "Ljetovanje i zimovanje djece" zaklade "Hrvatska za djecu". U pratnji ravnatelja Crvenog križa Zagreba Ludviga Matića ministar Ivić obišao je prostorije doma i uvjerio se u iznimnu kakvoću uvjeta smještaja i prehrane, a djeca su sa svojim voditeljima priredili prigodan program. Projekt "Ljetovanje i zimovanje djece" provodi se u organizaciji zaklade "Hrvatska za djecu", a namjenjen je djeci iz obitelji s petero i više djece ali i djeci iz obitelji s manjim brojem djece i njihovim roditeljima slabijega imovinskog stanja, odnosno osobama koje skrbe o djeci, te djeci iz udomiteljskih obitelji i ustanova socijalne skrbi.

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji još uvijek ima 142 četvorna kilometra minski sumnjivih površina, a jedan od najvažnijih projekata je razminiranje graničnoga područja s Republikom Mađarskom, ukupno vrijedan oko 3,5 milijuna eura, istaknuto je na današnjem sastanku župana Vladimira Šišljagića s predstavnicima Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR). Pomoćnik ravnatelja HCR-a Miljenko Vahtarić rekao je kako je HCR nositelj ovoga projekta, u kojem će, uz Osječko-baranjsku županiju, sudjelovati i mađarska županija Baranja te mađarska granična policija, a riječ je o razminiranju graničnoga pojasa, od oko 1,5 četvornih kilometara, koji će se financirati sredstvima europskoga fonda IPA-prekogranična suradnja. Dodao je kako se provedba projekta očekuje iduće godine, a da će HCR pravodobno obaviti sve pripreme, raspisati natječaj te odabrati izvođače radova. Župan Šišljagić izvijestio je kako se očekuje da će Europska komisija odobriti još 4 milijuna eura za projekte razminiranja u Hrvatskoj, od čega bi najveći dio sredstava, trebao biti usmjeren na razminiranje ove županije. Najavio je kako će se u rujnu, u Osijeku, održati konferencija o razminiranju, s ciljem prikupljanja donatorskih sredstava, budući da se iz državnoga proračuna, zbog krize i recesije, ne može osigurati dovoljno novca za završetak ovoga posla.

ZADAR - Zadarski vatrogasni operativni centar zaprimio je danas u 12,25 sati dojavu o požaru otvorenoga prostora na Velebitu, u predjelu Tulovih greda, gdje gori bukova šuma na površini od 2 hektara. Gašenje požara je u tijeku, a navodi se da u gašenju sudjeluju DVD Jasenice i JVP Zadar, sa 7 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila. Požar gase i 2 canadaira iz zraka.

ŠIBENIK - Županijski vatrogasni operativni centar iz Šibenika primio je danas u 13,58 sati dojavu o požaru otvorenoga prostora na predjelu Žitnića kod mjesta Malade, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Navodi se kako je požar u miniranom području te da gori trava i nisko raslinje na površini od oko 1,2 ha. U gašenju požara sudjeluju JVP i DVD Drniš sa 7 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila, a iz zraka požar gase 2 canadaira.

PULA - Ispred autokampa u Medulinu rano jutros buknuo je požar u kojem je izgorjelo 10 štandova - kućica i jedan dostavni kombi, izvijestila je danas istarska Policijska uprava. Požar je lokaliziran oko 5,30 sati, a gasilo ga je osam vatrogasaca i tri vozila Javne vatrogasne postaje iz Pule. Očevid traje, a nakon njega znat će se kolika je šteta i uzrok požara.

BARBAN - Prošlogodišnjem slavodobitniku viteške konjaničke igre "Trke na prstenac", Aleksi Vale, pred ovogodišnju utrku dogodila se tragedija jer je na generalnoj probi za Trku, tri dana prije glavne "Trke na prstenac", uginuo konj Šipoš. Konj je imao 19 godina, a od infarkta je trenutno preminuo. Dvostruki dobitnik Prstenca Aleksa Vale izjavio je kako je za njega to velika tragedija, te da će, unatoč tomu, nastupiti s drugim konjem na Trki. „Pod velikim sam šokom i teško mi je govoriti o ovoj tragediji. Dobio sam novoga konja, kojeg moram utrenirati, ali nastup na Trci ne dolazi u pitanje“, rekao je vidno potresen Vale. Ovogodišnja 36. Trka na prstenac u Barbanu održava se od danas pa do nedjelje. Večeras će se podići zastava „Trke na prstenac“, a sutra će se 15 konjanika nadmetati na Trci za viticu. Glavni program održat će se u nedjelju, kada će se na Trci za prstenac konjanici boriti za osvajanje prstenca i prijelaznog štita predsjednika Republike. Trka se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, koji će osobno slavodobitniku uručiti prijelazni štit. Prvi zapisi o Trci na prstenac potječu iz 1696., a Barbanci su je obnovili 1976. godine.

RIJEKA - Iz ograđenog prostora gradilišta u Novome Vinodolskom nepoznate su osobe ukrale 765 metara mrežnoga telefonskog kabela, a ostatci kabela pronađeni su pri gašenju šumskog požara uzrokovanog spaljivanjem izolacije s ukradenog kabela, izvijestila ja primorsko-goranska Policijska uprava. Krađa se dogodila između 12. i 18. kolovoza u Ulici A. Mataje u Novome Vinododolskom. Šteta je procijenjena na 7000 kuna, a vlasnik pokradene tvrtke je 55-godišnjak iz toga grada. Ostatke kabela pronašli su pripadnici mjesne vatrogasne postrojbe, gaseći jučer šumski požar na predjelu Guču kod Novog Vinodolskog. Policija nastavlja kriminalističku istragu tog slučaja.

ZAGREB - Pedesetsedmogodišnji vozač golfa poginuo je danas nešto prije 13 sati u teškoj prometnoj nesreći nedaleko Zaprešića, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. U policiji je rečeno da se vozač VW golfa na staroj zagorskoj cesti, kod trgovačkog centra Westgate, sudario s kamionom volvo, kojeg je vozio 32-godišnjak. Očevid je u tijeku, a dionica tzv. stare zagorske ceste je privremeno zatvorena. Promet je potpuno obustavljen te se preusmjerava na okolne ceste.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙