FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina ima povjerenja u američko gospodarstvo

Autor: bcav
PEKING, 19. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Kineski potpredsjednik Xi Jinping poslao je u petak poruku povjerenja u dugovima opterećeno američko gospodarstvo, tijekom drugog dana razgovora s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom u Pekingu.

Optimistični tonovi Xija, vjerojatno sljedećeg kineskog predsjednika, u potpunoj su suprotnosti s kritikama kineskih državnih medija o načinima kako se Washington nosi s problemima u domaćoj ekonomiji, čiji je Kina najveći strani kreditor.

"Američko gospodarstvo je vrlo prilagodljivo i sposobno za oporavak", rekao je Xi na gospodarskom forumu.

To je prvi komentar nekog visokog kineskog dužnosnika o stanju američkog gospodarstva nakon što je agencija Standard and Poor's ovoga mjeseca smanjila kreditni rejting SAD-a.

Xi je rekao da ga je Biden u četvrtak izvijestio "o naporima koje američka vlada poduzima za jačanje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje proračunskog manjka, rješavanje problema vanjskog duga i podizanje povjerenja globalnih investitora".

Uoči početka foruma, predsjednik kineske središnje banke Li Lihui također je izrazio povjerenje u sposobnost Washingtona da prevlada dužničku krizu.

Analitičari smatraju da je oko 2000 milijardi kineskih deviznih rezerva u imovini u američkim dolarima, što Peking čini najvećim inozemnim američkim kreditorom.

Biden je u petodnevnom posjetu Kini, prvoj postaji svoje azijske turneje, kako bi smanjio nepovjerenje između dviju najvećih svjetskih gospodarstava i izgradio bolje odnose s kineskim čelnicima.

U petak se odvojeno sastao s kineskim predsjednikom Huom Jintaom i premijerom Wenom Jiabaom koji su željeli čuti Bidenovo pojašnjenje nedavne rasprave u Washingtonu o povećanju vanjskog zaduženja koja je zemlju gotovo dovela na rub bankrota.

Biden je rekao da je kineska zabrinutost za pristup američkom tržištu legitimna, baš kao što je SAD zabrinut zbog problema koje američke tvrtke imaju u Kini. Naglasio je kako Kinezi "nemaju što brinuti" kada je u pitanju sigurnost njihovih ulaganja u američki dug.

"Jako je važno što se kineskoj javnosti poslali jasnu poruku da će Sjedinjene Države održati svoju riječ i obaveze u pogledu svoga duag i sačuvati sigurnost, likvidnost i vrijednost svojih financija", rekao je kineski premijer Wen.

Xi je ranije izrazio optimizam da će Kina izbjeći tzv. tvrdo slijetanje i da će Washington olakšati trgovinska ograničenja te osigurati pošten tretman kineskim tvrtkama.

Kineski potpredsjednik također je obećao ravnopravan položaj svih kompanija koje žele poslovati s kineskom državom i tako odgovorio kritikama američkih poduzetnika da su u nekim slučajevima bili isključeni iz tog procesa.

(Hina) xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙