FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki dug: Kina očekuje od Bidena konkretne mjere

Autor: vrad
PEKING, 17. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Američki potpredsjednik Joe Biden, koji u srijedu treba doputovati u petodnevni posjet Kini, mora konkretno odgovoriti na zabrinutost Pekinga u vezi sa sposobnošću Sjedinjenih Država da namire svoj golemi dug, piše kineski list Narodni dnevnik.

"Jasno je da je Kina, kao najveći vjerovnik SAD-a u inozemstvu i zemlja s najvećim dolarskim deviznim rezervama, zabrinutija zbog američke politike nego druge zemlje", piše list, službeno glasilo kineske komunističke partije, u komentaru.

"Pozivamo američku vladu da ozbiljno preuzme odgovornost i poduzme konkretne mjere" u vezi s dugom, dodaje se u tekstu objavljenom u srijedu u međunarodnom izdanju Narodnog dnevnika.

Joe Biden dolazi u Kinu nakon brojnih kritika iz Pekinga u vezi s dogovorom koji su 2. kolovoza u zadnji čas postigli Bijela kuća i Kongres o podizanju granice zaduživanja.

Kina je upozorila na "ovisnost SAD-a o dugu" i bez okolišanja je pozvala Washington da ubuduće ne živi iznad svojih mogućnosti.

Biden pak tijekom posjeta treba podsjetiti Kineze da je juan i dalje "jako podcijenjen" i pozvati drugo po veličini gospodarstvo svijeta da potiče srednji sloj na veću potrošnju umjesto da se fokusira na masovni izvoz jeftine robe.

Biden će se tijekom petodnevna boravka u Kini sastati s predsjednikom Hu Jintaom, premijerom Wen Jiabaom i potpredsjednikom Xi Jinpingom.

Bijela kuća pripominje da se američki potpredsjednik neće ustručavati "izraziti zabrinutost" zbog stanja ljudskih prava u Kini.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙