FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori se okreću rizičnijoj imovini?

Autor: scvi
NEW YORK, 17. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Prateći rast cijena nafte i tečaja eura prema franku, na Wall Streetu su najvažniji terminski indeksi trenutno u plusu, ukazujući da se investitori postupno okreću rizičnijoj imovini.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u plusu 25 bodova, dok je tehnološki Nasdaq u blagom minusu, od 1,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na dobitku 4,6 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U očekivanju podatka o inflaciji u SAD-u, investitori su danas uspjeli odvratiti pozornost s jučerašnjeg sastanka francuskog predsjednika NIcolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merke, koji nije uspio ublažiti njihov strah od mogućeg širenja dužničke krize u eurozoni.

Tečaj eura ojačao je prema dolaru za 0,3 posto, na 1.4453 dolara. Cijena barela nafte na američkom je tržištu porasla 1,5 posto, iznad 87 dolara.

Za nove smjernice investitori očekuju objavu podatka o inflaciji u SAD-u. Ekonomisti procjenjuju da će inflacija u SAD-u, mjerena proizvođačkim cijenama, porasti u srpnju 0,1 posto, nakon pada za 0,4 posto u lipnju. Isključe li se hirovite cijene hrane i energije, cijene pri proizvođačima mogle bi porasti 0,2 posto, očekuju ekonomisti.

Od poslovnih vijesti, pozornost investitora plijeni informacija da je proizvođač piva SABMiller izravno ponudio dioničarima Foster grupe 10 milijardi dolara za preuzimanje kompanije, nakon što je upravni odbor te australske kompanije odbacio ponudu.

Znatnije se na udaru prodaja našla dionica Della, nakon što je taj proizvođač računala kasno sinoć snizio svoje procjene ovogodišnjih prihoda zbog slabije potražnje. U elektroničkom predtrgovanju cijena Dellove dionice pala je 6,7 posto, na 14,75 dolara.

A na europskim su burzama cijene dionica danas pale jer ishod jučerašnjeg sastanka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel nije ublažio strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Ipak, tijekom dana su smanjeni gubici. Dok su na samom početku današnjeg trgovanja pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili u minusu više od 1 posto, trenutno je londonski Ftse indeks u minusu svega 0,32 posto, na 5.340 boda, a frankfurtski DAX 0,16 posto na 5.985 bodova. Pariški CAC, pak, na dobitku je 0,87 posto, na 3.258 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙