FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

VODNJAN - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas je u Vodnjanu predsjedala konstituirajućujom sjednicom Povjerenstva za raspisivanje međunarodnog natječja za projekt Brijuni rivijera na kojoj su, kako je rekla nakon sjednice, usaglašena stajališta oko dokumenata ključnih za projekt i raspisivanje natječja. "Sjednica povjerenstva je bila vrlo konstruktivna i iznimno sam njome zadovoljna", izjavila je nakon sjednice premijerka Kosor. Rekla je kako su na sjednici usuglasili stavove oko nekih dokumenata koji su ključni za projekt i raspisivanje međunarodnog natječja. "Dogovorili smo se da ćemo se ponovno naći za 14 dana, kako bi sve učinili da se međunarodni natječaj za Brijuni rivijeru raspiše do 15. rujna". Prema njezinim riječima, razgovaralo se o cijelom projektu koji je važan ne samo za Istarsku županiju, već i za cijelu Hrvatsku. "Ovaj projekt u perspektivi otvara mogućnost za dvije tisuće novih radnih mjesta, a u budućnosti i za više, kao i za razvoj turizma, koji je najvažnija gospodarska grana i važan je za cijelu Hrvatsku. Raspisivanje međunarodnog natječaja prvi je veliki iskorak u tom smjeru", zaključila je Kosor. Zadovoljstvo je izrazio je i istarski župan Ivan Jakovčić, kazavši kako sjednicu doživljava kao operativni korak u realizaciji čitavog projekta Brijuni rivijera. "Još smo jednom utvrdili tri lokacije i vjerujem da ćemo do sredine rujna raspisati međunarodni natječaj, što će biti velika poruka međunarodnim investitorima da je Hrvatska spremna prihvatiti nove ulagače", kazao je Jakovčić. Prema njegovim riječima i ovim se projektom želi riješiti nezaposlenost u Hrvatskoj, a pogotovo u Puli, što će biti, kazao je, jedan od prioriteta u realizaciji projekta. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, istarski župan Ivan Jakovčić i pulski i vodnjanski gradonačelnici Boris Miletić i Klaudio Vitasović ugovor o provedbi projekta Brijuni rivijera potpisali su krajem srpnja na Brijunima. U prvoj fazi njegove realizacije radit će se na tri lokacije - Hidrobaza, Sveta Katarina – Monumenti i Pineta, prostoru koji obuhvaća 100-tinjak hektara. Projekt je težak više od dvije milijarde kune.

ZAGREB - U srpnju je inflacija u Hrvatskoj skliznula s 2,0 posto, koliko je iznosila mjesec dana prije, na 1,9 posto na godišnjoj razini, izvijestio je danas Državni zavod za statistiku. Prema podacima DZS-a, u srpnju su cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na lipanj za 0,5 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine bile veće za 1,9 posto. To predstavlja daljnje usporavanje inflacije, s obzirom da je u lipnju iznosila 2, a u svibnju 2,5 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najniža inflacija u ovoj godini. U siječnju je, naime, također iznosila 1,9 posto, dok je najvišu razinu od 2,6 posto dosegnula u ožujku. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, na godišnjoj su razini najviše, za 7,9 posto, porasle cijene alkoholnih pića i duhana, a slijedile su, s rastom od 6,0 posto, cijene u sektoru prometa zbog viših cijena goriva. U srpnju su u odnosu na isti mjesec prošle godine cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle 3,0 posto, a prehrane i bezalkoholnih pića 2,9 posto. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja porasle su 2,3, a zdravstva 0,7 posto. S druge strane, cijene odjeće i obuće pale su na godišnjoj razini za 5,7 posto. Cijene u sektoru rekreacije i kulture skliznule su 4,5 posto, a komunikacija 2,7 posto.

ZAGREB - Tečaj švicarskog franka i na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) nastavio je padati i u odnosu na tečajnicu od prošlog petka franak je oslabio prema kuni za 1,96 posto, na 6,622444 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a ojačala i prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,93 posto, a britanskoj funti za 0,39 posto, dok je istodobno prema euru oslabila za 0,14 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,454223 kune, dolara 5,176903 kune te funte 8,478416 kuna. Tečaj švicarskog franka sredinom prošlog tjedna, na tečajnici HNB-a utvrđenoj 10. kolovoza, dosegnuo je rekordnu razinu od 7,184 kune, a nakon toga je pao, na tečajnici utvrđenoj 11. kolovoza za 1,15 posto, a dan poslije za čak 4,60 posto, na srednji tečaj od 6,755 kuna. Pad tečaja franka nastavljen je i na danas utvrđenoj tečajnici, a srednji tečaj od 6,622 kune je za 7,56 posto niži od rekordnog tečaja od 7,184 kune.

MAKARSKA - Osamnaest makarskih turističkih agencija učlanjenih u Udrugu makarskih putničkih agencija danas je od 11 do 12 sati zatvorilo svoje urede kako bi jednosatnim prosvjedom upozorilo na nered koji vlada u gradu kad je riječ o pružanju turističkih usluga na crno. Usred sezone, kada u Makarskoj boravi 8150 gostiju, ili 18 posto više nego lani, hoteli ugošćuju 2650 gostiju, a privatni je smještaj s 5500 turista 24 posto bolje popunjen nego godinu dana prije, prosvjedom i zatvaranjem agencija na jedan sat agencije žele upozoriti na potrebu da pravna država konačno počne funkcionirati u svim segmentima poslovanja putničkih agencija, rekao je direktor "Kompasa" Makarska Igor Filipeti. Također žele skrenuti pozornost javnosti na eskalirano nuđenje turističkih usluga na crno – uz prometnice, posebice uz D8, u blizini svetišta Veprica, u gradu po ulicama i na autobusnom kolodvoru, prodaju i otkup deviza na tržnici i drugim mjestima te na nelegalno 'bukiranje' izleta na plažama, šetalištu, gradskoj rivi i drugdje, ističu u udruzi u kojoj ima 18 članica od 25 agencija, koliko ih je u gradu, a danas su na vratima imale natpis "Ispričavamo se, zatvoreno zbog prosvjeda".

ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda, od 12. do 14. kolovoza, autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) prošlo je 557.346 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 25,4 milijuna kuna bez PDV-a, doznaje se iz HAC-a. Promet vozila povećan je za 4,77 posto u odnosu na drugi vikend u kolovozu prošle godine (od 13. do 15. kolovoza 2010.), dok je prihod od naplaćene cestarine veći za 6,93 posto. Blagdan Velike Gospe ove je godine produžio vikend te je jučer, 15. kolovoza, zabilježen promet 147.663 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 6,28 milijuna kuna bez PDV-a, napominju iz HAC-a i iznose podatak da je u usporedbi s ponedjeljkom, 16. kolovoza 2010., promet vozila povećan 2,82 posto, a prihod od cestarine za 2,92 posto. Na autocesti Rijeka-Zagreb je proteklog vikenda, od 12. do 14. kolovoza, na naplatnim kućicama u Lučkom na ulazu i izlazu bilo 209.041 vozilo ili 4,19 posto više nego u drugom kolovoškom vikendu lani. Po podacima ARZ-a, preko mosta Krk proteklog je vikenda prešlo 40.848 vozila, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 32,16 posto, a na naplatnoj postaji Rupa zabilježeno je 74.298 vozila ili njih 8,75 posto više. Na autocesti-Zagreb Macelj broj vozila je porastao u usporedbi s drugim kolovoškim vikendom prošle godine za 1,47 posto, na 105.143 vozila, a prihod je povećan za 3,88 posto, na 3,86 milijuna kuna. Bina Istra je u razdoblju od 12. do 14. kolovoza ove godine na Istarskom ipsilonu registrirala promet 136.064 vozila, što je 20,8 posto više nego lani.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u ovogodišnjem lipnju u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija bilo zaposleno 231.160 osoba, što je 3,1 posto više nego u svibnju, objavio je Državni zavod za statistiku. U obrtu je bilo 207.743 zaposlenih ili 3,5 posto više, a u slobodnim profesijama 23.417 osoba ili 0,7 posto manje. Statistika zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama pokazuje rast broja zaposlenih u lipnju na mjesečnoj razini u 15 područja djelatnosti, a taj se rast kreće od 0,1 posto u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi do 12,6 posto u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Pad broja zaposlenih ostvaren je četiri područja djelatnosti i kreće se od 0,4 posto u građevinarstvu do 2,9 posto u obrazovanju.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ovogodišnjem prikupljeno 52.514 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na lipanj prošle godine smanjenje za 1,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Podaci DZS-a pokazuju da je u lipnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec smanjena i proizvodnja mlijeka za piće te maslaca. Mlijeka za piće proizvedeno je 1,3 posto manje nego u lipnju lani, odnosno 25.962 tone, a proizvodnja maslaca smanjena je 25,9 posto, na 354 tona. Istodobno je proizvodnja vrhnja povećana 28,7 posto, na 2.208 tona, fermentiranih proizvoda 19,3 posto, na 7.555 tona te kravljeg sira 21,8 posto, na 2.625 tona. Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u lipnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji prosjek ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 1 posto, a povećana je i proizvodnja mlijeka za piće i svih mliječnih proizvoda, izuzev maslaca.

ZAGREB - Loše raspoloženje investitora na svjetskim burzama zbog slabog njemačkog gospodarskog rasta danas se prelilo i na Zagrebačku burzu, povukavši do podneva indekse u minus oko 1 posto. Crobex indeks oko podneva je iznosio 2.017 bodova, što je 0,94 posto manje nego u petak. Crobex10 potonuo je 1,16 posto, na 1.086 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,6 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego u petak u ovo doba. Milijunski promet, u visini od 2,44 milijuna kuna, ostvaren je do podneva tek dionicom HT-a. Pritom joj je cijena u blagom plusu, a 0,27 posto, na 242 kune. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 518.000 kuna prometa, i padom cijene za 2,19 posto, na 1.182 kune. Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za čak 30 posto, na 2.600 kuna, izdvaja se dionica Kaštelanskih staklenika. Po nešto većem padu cijene, pak, izdvajaju se dionice Belja (za 2,34 posto), Atlantske plovidbe (2,2 posto) i Uljanik plovidbe (2,23 posto).

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙