FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo 14. maraton lađa Metković-Ploče

Autor: pgas
METKOVIĆ, 13. kolovoza 2011. (Hina) - Tradicionalni maraton lađa na Neretvi, amatersko športsko natjecanje starih izvornih plovila, počeo je danas u Metkoviću u 17,25 sati, a startalo je ukupno 35 posada nakon što je predsjednik Republike i pokrovitelj ovog natjecanja Ivo Josipović dao zapovijed trombunjerima koji su ispalili plotun što je znak za početak utrke.

Startu maratona lađa, koji se ove godine održava 14. put u organizaciji Udruge lađara Neretva, nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Predsjednik Josipović je sa zapovjednog broda, na kojem su i premijerka Kosor i predsjednik Sabora Bebić, točno u 17,25 sati izdao zapovjed trombunjerima da daju znak da trka počne, nakon čega je ispaljen plotun za start.

Za vrijeme snimanje hrvatske državne himne natjecatelji svih 35 posade digli su vesla u zrak u počast himni.

Uoči početka utrke u kratkom obračanju okupljenim lađarima te posjetiteljima predsjednik Jospović je naglasio kako je "ovo veliki dan za sve nas jer čuvamo jednu lijepu tradiciju, jer je riječ o djelu naše hrvatske baštine". Dodao je da smo svi pobjednici ovog natjecanja.

Predsjednik Sabora je u kratko obraćanju rekao: "Dragi moji Neretvljani s jednog i drugog dijela granice, neće nas to razdijeliti jer smo jedinstveni i zajedno". Pozdravljajući okupljene goste i gledatelje posebno je pozdravio one iz talijanske pokrajine Molise, iz Vojvodine te iz kontinentalne Hrvatske.

Premijerka Kosor pozdravljajući lađare i okupljene posjetitelje istaknula je kako se veseli što je nazočna ovom natjecanju. "Veseli me što sam s vama na ovom prekrasnog događaju za kojeg živi cijela dolina Neretve".

Uoči starta dodijeljeni su replike štita s posvetom predsjedniku Sabora Luki Bebiću, i županu dubrovačko-neretvanskom Nikoli Dobroslaviću za, kako je rečeno, njihov prinos aktivnostima Udruge lađara Neretne koja organizira ovo natjecanje.

Također je dodijeljena i replika štita s posvetom predstavniku tvrtke Agrokokor zbog 10-godišnjeg sponzoriranja ovog maratona lađa.

Staza Metković-Ploče je duga 22.500 metara a očekuje se da će lađari-natjecatelji u Ploče stići oko 19,30 sati.

Svaka posada ima 10 veslača i po jednog bubnjara i kormilara (parićara), a po pravilima natjecanja, tijekom utrke dopuštena je zamjena do šest veslača u Opuzenu, što znači da svaka akipa ima najmanje 12 i najviše 18 natjecatelja.

Lađe za ovo natjecanje moraju biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih posebnim pravilnikom.

Pobjedničkoj ekipi večeras će u Pločama biti predat prijelazni pobjednički Štit kneza Domagoja težak 27 kilograma, autora akademskog kipara Nikole Vučkovića, te manji štit u trajno vlasništvo kao i novčana nagrada. Članovima pobjedniček posade bit će podijeljene zlatne medalje.

Drugoplasirana i trećeplasirana momčad dobiva medalje i manje štitove u trajno vlasništvo.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙