FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - od subote, 13. kolovoza, do ponedjeljka, 15. kolovoza

Autor: mbur
ZAGREB, 12. kolovoza 2011. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, od subote 13. kolovoza do ponedjeljka 15. kolovoza:

Subota, 13. kolovoza:

-----------------------------

SPLIT - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sastat će se u Splitu sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom i izvijestiti ga o Odluci Vlade Republike Hrvatske kojom podržava daljnje planiranje razvoja projekta Športsko – poslovnog kompleksa Spaladium centar, na lokaciji Lora u Splitu i prijenosu Gradu Splitu dijela nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske. Razgovarat će i o drugim projektima važnim za Grad Split (11,45 sati, Obala kneza Branimira 17).

METKOVIĆ/PLOČE - Natjecanja starih izvornih plovila, 14. maraton lađa - Neretva 2011., u kojemu se posade natječu na stazi na rijeci Neretvi dugoj 22.500 metara, od Metkovića do Ploča. Pokrovitelj manifestacije je predsjednik RH Ivo Josipović, a na maratonu lađa bit će i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić (15 sati dolazak ekipa). Predsjednik Josipović obratit će se lađarima koji sudjeluju na 14. maratonu lađa (16,45 sati, hotel „Narona“, Metković), a u 17,15 sati dat će znak za početak tradicionalne utrke lađara. U 21 sat predsjednik Josipović će u Pločama uručiti nagrade lađarima.

ZAGREB - Konferencija za novinare Udruge Franak o mjerama koje će poduzeti i očitovanje o dosadašnjim predloženim mjerama za pomoć korisnicima kredita sa valutnom klauzulom, (16 sati, u prostorijama HVIDR-e, Slovenska 21).

PULA - Konferencija za novinare Stranke demokratske akcije Hrvatske o ukidanju dvostrukog prava glasa nacionalnim manjinama odlukom Ustavnog suda RH te koordinacija ogranaka SDA Hrvatske u Istarskoj županiji. Konferenciji će nazočiti predsjednik stranke Šemso Tanković, potpredsjednik Kemal Velagić te predstavnici zajednice ogranaka SDA Hrvatske Istre (u 17 sati, u Dobrichevoj 12).

Nedjelja, 14. kolovoza:

--------------------------------

VUKOVAR/NEMETIN - Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježit će 14. kolovoza, Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata. Obilježavanje će početi u Vukovaru svečanom akademijom u Hrvatskom domu, a bit će prikazan i dokumentarni film o srpskim koncentracijskim logorima, pročitani iskazi nekolicine logoraša te dodijeljeno priznanje društva Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara. (10 sati, Hrvatski dom). Obilježavanje će se nastaviti kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina, posvetom spomen-obilježja na mjestu gdje je na taj dan 1992. godine provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu. Navečer će u Osijeku biti otvorena izložba fotografija "Sjećanje" te predstavljena knjige Marijana Gubine "260 dana" o stradavanju zatočenika u srbijanskim koncentracijskim logorima. Predsjednik osječko-baranjske podružnice tog društva Damir Buljević rekao je kako to društvo ima oko 5000 članova te da je prije nekoliko mjeseci počelo podnositi kaznene prijave Državnom odvjetništvu RH protiv svojih mučitelja u srbijanskim logorima, ali ima malo povratnih informacija o pokrenutim istragama.

SPLIT - Zatvaranje 57. splitskog ljeta i dodjela festivalskih nagrada Judita. Publika je vidjela 43 izvedbe - jednu opernu i baletnu te dvije dramske premijera, kao i reprizne i gostujuće opere, drame i koncerte uz likovne i festivalske izložbe i projekcije izabranih filmskih naslova s festivala igranog filma u Puli. Na Splitskom ljetu sudjelovalo je više od 600 domaćih i gostujućih umjetnika, a predstave su izvođene u Splitu, Solinu i Vrlici, (u 22,30 sati, Meštrovićeva galerija).

Ponedjeljak, 15. kolovoza:

-------------------------------------

MARIJA BISTRICA - Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj Velika Gospa tradicionalno se slavi u hrvatskim marijanskim svetištima - Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu. Desetci tisuća hodočasnika i ove se godine očekuju u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje misno slavlje tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić (11 sati). Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička crkva to je vjerovanje potvrdila kao svoju dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. Blagdan se slavi u velikom broju država, a u Hrvatskoj je taj dan državni blagdan.

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xmb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙