FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Vladin Ured za odnose s javnošću oštro je danas kao insinuacije odbacio navode Hrvatskog novinarskog društva da je "odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena ranije" kao i izrečene "sumnje u političke motive zaustavljanja Radija 101". Vladin Ured u priopćenju podsjeća da o dodjeli koncesija odlučuje Vijeće za elektroničke medije koje je u svome radu dužno pridržavati se zakona i drugih propisa, te stoga nerazumljivim ocjenjuje zašto se Hrvatsko novinarsko društvo i njegov predsjednik Zdenko Duka obraćaju Vladi RH. Vlada Republike Hrvatske nikako nije adresa na koju gospodin Duka treba usmjeriti svoje nezadovoljstvo, ističe se u priopćenju te napominje kako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima donio Hrvatski sabor, a o pojedinim odredbama raspravljalo je i Vijeće za nacionalnu sigurnost. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je u priopćenju ocijenilo kako je odlukom Vijeća za elektroničke medije da ne odobri prijenos koncesije zagrebačkom Radiju 101 taj radio doveden pred prag likvidacije, te izrazilo sumnju da je takva odluka donesena zbog političkog motiva vlasti da zaustavi "stojedinicu".

ZAGREB/MOSTAR - Ministarstvo unutarnjih poslova RH izvijestilo je da su bosansko-hercegovačke vlasti Hrvatskoj jučer izručile 80-godišnjeg državljanina Hrvatske i Srbije, a doznaje se da je riječ o Mili Dakiću koji je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, jer je 1991. na karlovačkom području poticao na ubojstvo trojice hrvatskih policajaca. MUP je potvrdio da su izručenje odobrila pravosudna tijela BiH, te da je 80-godišnjak uhićen temeljem raspisane međunarodne potrage na temelju naloga karlovačkog Županijskog suda, a radi izdržavanja zatvorske kazne. Navedeni je sproveden u zatvor u Karlovcu, kažu u MUP-u. Ministarstvo pravosuđa BiH donijelo je odluku o izručenju Mile Dakića Hrvatskoj temeljem mišljenja tamošnjeg suda koji je utvrdio da su za to ispunjeni svi potrebni uvjeti. U tom ministarstvu Hini je pojašnjeno kako je uz odluku o izručenju izrijekom tražena i dobivena suglasnost Hrvatske da suđenje Dakiću bude ponovljeno s obzirom da je on ranije u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog kaznenog djela poticanja na ubojstvo. "Dakić, koji je tijekom rata bio predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine izručen je jučer hrvatskim vlastima", izvijestio je policijski izvor u BiH koji je zatražio diskreciju. Granična policija BiH uhitila je Dakića 26. lipnja po tjeralici koju je raspisao hrvatski Interpol. Za ubojstvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca u mjestu Krnjak 4. kolovoza 1991. pravomoćno su, na po 20 godina zatvora, pred Županijskim sudom u Karlovcu osuđeni Mile Dakić za poticanje na ubojstvo te Dušan i Milan Tomić za ubojstvo.

ŠIBENIK - Dragan Paravinja, osumnjičeni za ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički, u blizini Drniša, danas je pred istražiteljima na šibenskome Županijskom sudu gotovo dva i pol sata svjedočio o onome što zna o ubojstvu srbijanske novinarke Radislave Vujasinović 1994. godine u Beogradu. Paravinja je o okolnostima ubojstva novinarke svjedočio nakon dogovora na sastanku koji su u Rijeci održali glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić i direktor srbijanske policije Milorad Veljović te pošto je dodatno ispitivanje odobrilo Ministarstvo pravde BiH. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Branko Baica izjavio je kako su Paravinju ispitivali načelnik Odjela općeg kriminaliteta pri Ravnateljstvu policije Predrag Brkopac i zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić. Paravinja je odmah rekao da nije ubio Radislavu Vujasinović niti zna tko je to učinio, no istražitelje su zanimala njegova saznanja o povezanosti smrti njegova rođaka s ubojstvom srpske novinarke, rekao je odvjetnik Baica i dodao kako je Paravinjin rođak surađivao s novinarkom Vujasinović na temama o zločinima Željka Ražnatovića Arkana počinjenim na Ovčari i u istočnoj Slavoniji. Nedugo nakon toga novinarka je ubijena, a uskoro je mrtav pronađen i Paravinjin rođak. Policija je smatrala da bi Paravinja nešto mogao znati o ubojstvu novinarke Vujasinović zbog sadržaja njegova oproštajnog pisma koje je pronađeno netom prije nego što je uhvaćen u Donjim Srđevićima u Republici Srpskoj, a u kojem spominje činjenice koje bi se mogle dovesti u vezu s tim slučajem. Dragan Paravinja u pritvoru je u šibenskome zatvoru zbog sumnje da je ubio Antoniju Bilić iz Krički te da je na području Hrvatske počinio dva kaznena djela silovanja u pokušaju.

DUILOVO - U blizini Dazline, u zaleđu Vodica, popodne je buknuo požar koji je zahvatio travu, nisko raslinje i borovu šumu na površini oko tri hektara, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Šibenski Županijski vatrogasni operativni centar zaprimio je dojavu o požaru oko 15 sati. U gašenju sudjeluju JVP Šibenik, Sezonska intervencijska vatrogasna postrojba iz Vodica, DVD iz Šibenika, Vodica, Pirovca, Tisna i Zatona s 35 vatrogasaca i deset vatrogasnih vozila. Iz zraka požar gase dva kanadera.

BIOGRAD - Javna vatrogasna postrojba Zadar zaprimila je oko 16,30 sati dojavu o požaru otvorenog prostora kod mjesta Jankulovica, na području Biograda, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Gori borova šuma na površini od oko 10 hektara. U gašenju sudjeluju pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Biograd s 10 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. Iz zraka požar gase četiri protupožarna zrakoplova kanadera. Gašenje je u tijeku. Zbog požara prekinut je promet državnom cestom D 503 između Biograda i Benkovca, izvijestio je Hrvatski auto-klub.

ZADAR - Požar kod Murvice na području Zadra lokaliziran je večeras u 19,35 sati, a izgorjelo je oko 3,5 hektara hrastove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je dojavljen u zadarski Vatrogasni operativni centar (VOC) oko 18,40 sati. U gašenju su sudjelovala javna vatrogasna postrojba (JVP) Zadar s 15 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila, a iz zraka tri kanadera.

RIJEKA - Ispred Kostrene, u blizini rafinerije Urinja, danas je uočeno onečišćenje mora, a žuta mrlja je ubrzo nakon dojave uklonjena. O pojavi žute mrlje na moru obaviještena je riječka Lučka kapetanija, koja je pozvala tvrtku "Dezinsekcija" da je ukloni. Uzorci su prikupljeni te će biti poslani na analizu u Inu, čija je rafinerija uzročnik onečišćenja te je prijavljena vodoprivrednoj inspekciji, izvijestio je lučki kapetan Darko Glažar. Inin sektor korporativnih komunikacija priopćio je da je u riječkoj Rafineriji nafte tijekom pranja generatora pare propustio njegov tlačni dio, zbog čega je manja količina tekućine od pranja ispuštena u betonski bazen. Zbog tehničkoga kvara drenažnog ventila na betonskom bazenu, voda, mulj i hrđa iz bazena su istekli u more. Osim što je crvenkastosmeđe boje, tekućina nema utjecaja na okoliš, javila je Ina. Čim je uočeno onečišćenje, u Rafineriji nafte prekinuto je pranje generatora pare.

ZAGREB - Dva protupožarna aviona CL-415 canadair upućena su danas, na temelju zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta DUZS-a u Divuljama, na gašenje požara u Bosnu i Hercegovinu na smjeru Trebinje prema Dubi Konavoskoj, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Vatra je zahvatila šumu i nisko raslinje na površini od jednog kilometra uz samu granicu BiH s Republikom Hrvatskom. Na gašenju požara canadairi su bili od 14,50 do 16,25 sati kada su se vratili u bazu.

SPLIT - Čelnici splitskoga HDZ-a i HSP-a danas su u odvojeno oštro osudili jučerašnju izjavu dogradonačelnika Jure Šundova da politički protivnici gradonačelnika Željka Keruma podmeću požar na Marjanu kako bi mu napakostili. "Nitko od političkih Kerumovih protivnika neće paliti Marjan, a to što je rekao Šundov gotovo je izvan zdravog razuma i nije u skladu s normalnim razmišljanjima", izjavio je danas za Radio Split predsjednik splitskoga HDZ-a Dujomir Marasović. Po njegovoj ocjeni, izjava Šundova je "na tragu intelektualnih potencijala piromana" te, kako je rekao, "predstavlja jednu od gluposti koje Kerumov propagandistički stožer baca u eter i splitsku javnost, naročito posljednjih mjeseci". Predsjednik splitskoga HSP-a Hrvoje Tomasović ocijenio je izjavu dogradonačelnika Jure Šundova "krajnje opasnom i strašnom".

SPLIT/METKOVIĆ - Tradicionalni maraton lađa, amatersko športsko natjecanje starih izvornih plovila u kojemu se posade natječu na Neretvi, na stazi dugoj 22.500 metara, od Metkovića do Ploča, održat će se 13. kolovoza pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, izvijestila je danas Udruga lađara Neretve, koja je i organizator tog natjecanja. Za 14. maraton prijavilo se 38 posada. Svaka posada ima deset veslača i po jednog bubnjara i kormilara (parićara). Po pravilima natjecanja, tijekom utrke dopuštena je zamjena do šest veslača u Opuzenu, što znači da svaka ekipa ima najmanje 12 i najviše 18 natjecatelja. Natjecati se, po pravilima, mogu svi koji to žele - muškarci, žene i djeca. Maraton lađa, koji se tradicionalno održava druge subote u kolovozu, u proteklih se 14 godina prometnuo u jedno od najatraktivnijih natjecanja u Hrvatskoj koje duž Neretve prate desetci tisuća gledatelja i turista.

VINKOVCI - Arheolozi koji od proljetos istražuju u središtu Vinkovaca pronašli su na mjestu na kojem će se graditi hrvatski dom bunar iz rimskog razdoblja, a u bunaru ljudski kostur, najvjerojatnije ženski, potvrdila je danas arheologinja vinkovačkoga Gradskog muzeja Anita Rapan-Papeša. Riječ je najvjerojatnije o samoubojstvu ili ubojstvu ženske osobe, ocijenila je Anita Rapan-Papeša, dodajući kako je to prvi takav slučaj na koji su arheolozi naišli u istraživanjima rimskih Cibala (Colonia Aurelia Cibalae) koje su se prostirale na području današnjih Vinkovaca. "Uz kostur smo pronašli dio brončane narukvice i željeznu narukvicu, brončanu naušnicu i ogrlicu od perli te pretpostavljamo da je riječ o ženskoj osobi", rekla je Anita Rapan-Papeša i objasnila kako "teoriju" o ubojstvu ili samoubojstvu arheolozi temelje na činjenici da nije uobičajeno da se ljudski kosturi pronalaze u bunarima. Također je rekla da se pronađeni kostur može smjestiti u četvrto stoljeće, kada su u Cibalama bila dva građanska rata i niz upada barbara. Rimski grad Colonia Aurelia Cibalae prostirao se na području današnjega užeg središta Vinkovaca, utemeljen je u 1. stoljeću, a kao rimski grad funkcionirao je do 5. stoljeća.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙