FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica i dalje slabe

Autor: neba
NEW YORK, 29. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - U četvrtak je na Wall Streetu S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer nema pomaka u rješavanju dužničke krize SAD-a, pa ulagače nisu osobito ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci.

Dow Jones oslabio je 0,51 posto, na 12.240 bodova, a S&P 500 indeks 0,32 posto, na 1.300 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,05 posto, na 2.766 bodova.

Većinu dana vodeći su indeksi proveli u pozitivnom području, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima, no naglo su pali u posljednjih sat vremena trgovanja jer nema napretka u rješavanju dužničke krize SAD-a.

Zastupnički dom Kongresa trebao je jučer glasati o republikanskom prijedlogu smanjenja proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države. No, zbog protivljenja u vlastitim redovima, republikanci su odgodili glasanje.

Senat, u kojemu većinu drže demokrati, poručio je, pak, da će odbiti prijedlog republikanaca čak i ako dobije podršku Zastupničkog doma. Demokrati, naime, imaju vlastiti prijedlog za rješavanje dužničke krize o kojemu bi trebao glasati Senat.

Većina ulagača još nedavno je bila sigurna da će se u zadnji tren postići kompromis, no kako je do krajnjeg roka za dogovor ostalo još samo pet dana i kako niti jedna strana ne popušta, mnogi su pokolebani.

Kriza u Washingtonu zasjenila je dobre makroekonomske podatke, koji su na početku trgovanja potaknuli rast cijena dionica.

Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima po prvi puta od početka travnja pao ispod razine od 400.000, dok su analitičari očekivali 415.000.

Bolji nego što se očekivalo bili su i podaci s tržišta nekretnina. Prodaja postojećih kuća porasla je u lipnju za 2,4 posto, dok su analitičari procjenjivali da će pasti.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Pariški CAC indeks oslabio je 0,57 posto, na 3.712 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,86 posto, na 7.190 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,28 posto, na 5.873 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙