FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Sindikat djelatnika u kulturi najavio mirenje s gradskim vlastima

Autor: pgas
SPLIT, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Glavna tajnica Hrvatskoga sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) Ljubica Pilić danas je na konferenciji za novinare u Splitu najavila da će taj sindikat, poslije godišnjih odmora, krajem rujna ili početkom listopada pokrenuti postupak mirenja sa splitskim gradskim vlastima kako bi se prevladale teškoće nastale zbog nepotpisivanja novih kolektivnih ugovora zaposlenih u osam kulturnih ustanova u tom gradu.

Ne uspije li mirenje, "sindikati će donijeti odluku o akcijama koje će poduzeti", rekla je Pilić.

Objasnila je kako je u Splitu u ustanovama kulture na snazi "produžena primjena" staroga kolektivnog ugovora potpisanog prije pet godina, a kojemu je rok istekao u siječnju 2010. U međuvremenu su do lipnja 2011. trajali pregovori o novome kolektivnom ugovoru koji su krajem srpnja odbili potpisati ravnatelji tih ustanova.

"Dopisom od 28. srpnja 2011. odbija se potpisati tekst (kolektivnog ugovora) zbog odbijanja ravnatelja da se dvokratni rad i smjenski rad plate iz vlastitih prihoda", objasnila je Pilić, dodajući kako članovi sindikata ne prihvaćaju prijedlog grada Splita (gradska vlast) da se potpiše dosadašnji tekst kolektivnog ugovora bez ispravaka.

Povjerenik HSDK u splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Damir Punda upozorio je kako "nepostojanje novoga kolektivnog ugovora komplicira angažman zaposlenika HNK na ovogodišnjemu Splitskom ljetu" koje traje od 14. srpnja do 14. kolovoza.

Punda je također rekao da ovogodišnje Splitsko ljeto ima dvije uprave - ravnateljstvo i vodstvo, da je umjetnička razina osmislila program, a obnašatelj dužnosti ravnatelja Duško Mucalo trebao bi ga realizirati. Po njegovu tumačenju, zbog takvog dvovlašća, ovogodišnje Splitsko ljeto "bitno je manje" od prijašnjih, ali, unatoč tomu, povećan je broj prekovremenih sati rada zaposlenika splitskoga HNK.

"Samo tijekom srpnja (što je polovica Splitskog ljeta) djelatnici splitskoga HNK imali su više od 3000 prekovremenih sati", rekao je Punda i podsjetio da je tijekom prošlogodišnjega Splitskog ljeta bilo ukupno 2700 prekovremenih sati rada.

Predsjednik Radničkog vijeća u splitskome HNK Vijeko Santrić izvijestio je da već desetak dana traje potpisivanje peticije zaposlenika splitskoga HNK radi pokretanja incijative za razdruživanje HNK i Splitkog ljeta u organizacijskome i tehničkome, to jest realizacijskom smislu.

"Ovu peticiju već je potpisalo oko 60 posto djelatnika splitskoga HNK, a njezino će potpisivanje trajati od 11. kolovoza", rekao je Santrić.

"U dvovlašću Splitskog ljeta nemoguće je normalno raditi, a golemo povećanje prekovremenih sati rada otvara pitanje" tko će to i odakle platiti, rekao je Santrić.

(Hina) xpgas ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙