FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled događaja do 12,30 sati

ZAGREB-U povodu 5. kolovoza blagdana zaštitnice Vojne biskupije Gospe Velikoga Hrvatskog krsnoga zavjeta, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja vojni biskup Juraj Jezerinac u prigodnoj je poruci istaknuo kako su mu u mislima i molitvama dobri i dragi ljudi koji su stvarali i stvorili uvjete da Crkva u našoj domovini uopće ima mogućnost slobodnog djelovanja. "Oni su svojom hrabrošću i žrtvovanjem izborili slobodu naroda, domovine, i svakog dobronamjernog čovjeka u njoj. Zbog njih, vojsku i policiju koje kroče hrvatskim tlom, uistinu ponosni, možemo zvati svojima. Dragi branitelji, čestitam vam vaš i naš blagdan", poručio je biskup Jezerinac, a prenosi Informativna katolička agencija (IKA). U povodu jubilarne petnaeste godine od utemeljenja naše biskupije, kao i stjecajem povijesnih okolnosti, naša je radost osnažena činjenicom da je papa Benedikt XVI. blagoslovio kamen temeljac Glavne crkve – katedrale Vojnog ordinarijata, podsjetio je biskup Jezerinac. "I dok tražimo načine ostvarenja materijalne izgradnje naše crkve, s radošću se sjećamo svih onih koji su tvorili i pridonosili izgradnji vjerničke zajednice pod okriljem Vojnog ordinarijata i njenoj duhovnoj kakvoći. Mislim na sve one neposredne suradnike, svećenike i njihove pomoćnike, djelatnike odjela kao i mnoge druge koji su od prvih dana duhovne skrbi radili na ostvarenju Kraljevstva Božjega među braniteljima, hrvatskim policajcima i vojnicima", ističe biskup Jezerinac.

ZAGREB - Zagrebačka županija objavila je poziv za predlaganje sufinanciranja programa javnih potreba u kulturi za 2012. jer će i u idućoj godini nastaviti s poticanjem i financiranjem mnogobrojnih kulturnih programa s ciljem razvoja i obogaćivanja kulturne ponude na svom području. U priopćenju navode da će sufinancirati knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zaštitu kulturnih dobara, amaterizam u kulturi, kao i programe u kulturi Pučkih otvorenih učilišta i centara za kulturu.

Sve zainteresirane ustanove, organizacije, udruge i društva mogu slati prijedloge svojih programa do 30. rujna na adresu Zagrebačke županije, Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, šport i tehničku kulturu u Vukovarskoj ulici 72/V., p.p. 974 10 001 Zagreb ili na e-mail adresu j.dujic@zagrebacka-zupanija.hr. Uz popunjeni prijavni obrazac za natječaj, obavezno je priložiti opširniji opis programa i ostalu dokumentaciju, financijski plan te specificirani troškovnik, stoji u priopćenju.

Tekst poziva za predlaganje sufinanciranja programa javnih potreba u kulturi za 2012. može se dobiti na telefon: 6009 417 te na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

DUBROVNIK- U povodu druge dramske premijere na Ljetnim igrama, hrvatske praizvedbe suvremene drame "Prizori s jabukom" hrvatske spisateljice i dramaturginje Ivane Sajko, koja će se održati 5. kolovoza u palači Sponza danas je održana konferenciji za novinare. "Prizori s jabukom" praizvedeni su u Bernu 2009. godine i čine drugi dio trilogije započete predstavom "Rose iz A Rose". Inspirirani su biblijskim motivom, izgonom iz raja, pričom koja u suvremenoj perspektivi otvara pitanje je li moguće konstituirati teritorij rajskog vrta u društvu katastrofe. Kako je kazala spisateljica, redateljica i izvođačica Ivana Sajko, priča je to o muškarcu i ženi koji uzgajaju jabuku u svom rajskom vrtu i ona zbog neviđene ekološke katastrofe dolazi u opasnost te oni pokušavaju sve učiniti kako bi spriječili propast jabuke. Kako je istaknula direktorica Dramskog programa Dora Rudžjak, odličnu umjetničku ekipu predstavu čine osnivači benda East Rodeo Alen i Nenad Sinkauz zaduženi za glazbu, kostimografkinja Zjena Glamočanin, scenograf Simon Bogojević Narath i dramatrug Sandro Šiljan. Izvođači su Ivana Sajko i braća Sinkauz. Premijera je 5. kolovoza, a nakon nje slijedi izvedba 6. 7.i 8. kolovoza u palači Sponza.

DRNIŠ-Šibensko-kninski župan Goran Pauk proglasio je na zahtjev načelnika ružićke općine Josipa Sučića elementarnu nepogodu za naselja Ružić i Otavice za sve vinogradarske, voćarske, sezonske povrtlarske i ostale poljoprivredne kulture koje su stradale u nevremenu s tučom koje je pogodilo taj dio općine 23. srpnja poslijepodne.

Razmjeri štete, koja je po prvim procjenama premašila 400.000 kuna, znat će se tek kad poljoprivrednici podnesu prijave. Općina Ružić poziva sve vlasnike poljoprivrednih, povrtlarskih, voćarskih i vinogradarskih kultura s područja pogođenog nevremenom s tučom da prijave štetu, nakon čega će općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode izaći na teren i detaljno procijeniti štetu.

Drugi je put u nekoliko mjeseci načelnik Josip Sučić zatražio da se proglasi elementarna nepogoda budući da je i kasnoproljetni mraz u travnju i svibnju dva puta poharao vinograde i voćnjake te diljem općine prouzročio veliku štetu, procijenjenu na više od milijun i pol kuna.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙