FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede: zakonske izmjene u proceduru

Autor: dsta
ZAGREB, 4. kolovoza 2011. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja žurno je u suradnji s bankama pripremilo tekst izmjena zakona koje će biti upućene u proceduru donošenja, a koje se odnose na kreditiranje poljoprivrednih proizvođača temeljem zaloga uskladištene robe u javnim skladištima, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Navodi se kako je tijekom prošloga tjedna održano više radnih sastanaka s proizvođačima i otkupljivačima pšenice, kao i sa poslovnim bankama s posebnim naglaskom osiguranja potrebnih izvora kreditnih linija za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača kako iz raspoloživih sredstava HBOR-a, tako i kredita osiguranih skladišnicom izdanom od ovlaštenih skladišta, uključujući i druge kreditne linije poslovnih banaka.

Za nove kreditne proizvode odnosno linije za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača temeljem zaloga uskladištene robe u javnim skladištima (temeljem skladišnice), iako sustav funkcionira i pojedine su ga banke i prošle godine provodile, prema očitovanjima banaka potrebno je manjim korekcijama izmijeniti predmetna zakonska rješenja, ojačati značaj i ulogu vjerovnika, način aktivacije zaloga i prodaju založene robe na transparentan način, vansudskim putem u slučaju kada dužnik ne ispuni svoje obveze, te utvrditi izvore informacija pri praćenju vrijednosti založenih kolaterala i definirati tržište prodaje skladišnice u okvirima smanjenog tržišta (ili putem javne dražbe) za promet takve vrijednosnice.

Ministarstvo je, ističe se, prihvatilo obvezu i žurno je u suradnji s bankama pripremilo tekst izmjena zakona koje će biti upućene u proceduru donošenja.

Kako se navodi, sve prisutne banke su isticale kako se već godinama aktivno uključuju u kreditiranje poljoprivrede, bilo u investicijama bilo srednjoročnim i kratkoročnim kreditima, a pojedine od njih uputile su svoja očitovanja, koja Ministarstvo prenosi u svom priopćenju.

Croatia banke, kako navode, spremna se uključiti uz korištenje sredstava HBOR-a za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača koji imaju skladišnicu prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici, no i prema Zakonu o obveznim odnosima. Definirat će posebne kreditne linije.

Hrvatska poštanska banka odobrava kredite klijentima temeljem aktualnog Zakona o uskladištenju i skladišnici i postojeće zakonske regulative. Osnova za odobrenje kredita je valjana kreditna sposobnost klijenta, a izvori su uz sredstava HBOR-a i sredstva kreditne linije banke.

Hypo Alpe-Adria-Bank Hypo banka spremna je kao i do sada odobravati kratkoročne kredite svojim klijentima temeljem postojeće zakonske regulative. Temelj odobrenja kredita je kreditna sposobnost pojedinačnog klijenta, a izvori mogu biti sredstava HBOR-a ili sredstva bančine kreditne linije.

Privredna banka Zagreb i do sada je kreditirala pa i sada izražava spremnost za kratkoročno kreditiranje poljoprivrednika. Definirat će posebne kreditne linije kako iz vlastitih sredstava tako i uz korištenje sredstava HBOR-a za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača koji imaju skladišnicu prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici čije izmijene pozdravlja, no i prema Zakonu o obveznim odnosima.

Slatinska banka, čiji su značajan dio klijenata poljoprivrednici, spremna je kao i do sada odobravati kratkoročne kredite svojim klijentima, a temeljem izmijenjene zakonske regulative i kreditirati prema konceptu kreditiranja temeljem skladišnice.

OTP banka do daljnjega će odobravati kredite poljoprivrednicima prema dosadašnjoj praksi, a nakon što se izmijeni zakonske regulative ponuditi će i nove modele kreditiranja temeljem skladišnice.

Zagrebačka banka u svom očitovanju navodi da je i do sada aktivno sudjelovala u financiranju poljoprivrednih proizvođača, prilagođavajući kreditne uvjete njihovim potrebama, kako iz vlastitih sredstava tako i iz sredstava HBOR-a. ZABA će i ubuduće u okviru relevantnih zakonskih propisa nastaviti kreditiranje poljoprivrednika individualnim pristupom, kao i kreiranjem posebnih proizvoda.

Volksbank navodi da isključivo može kreditirati poljoprivrednike u okviru svojih kreditnih programa, u ovom trenutku nije u mogućnosti kreditirati temeljem skladišnice ili zaloga na uskladištenoj robi.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙