FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski seljaci protiv uvođenja 'poreznih blagajni'

Autor: lfia
LJUBLJANA, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Sindikat slovenskih poljoprivrednika zatražio je od vlade da male seljake oslobodi odredaba novog zakona o poreznim blagajnama kojim se nastoji suzbiti neplaćanje poreznih obveza.

Po prijedlogu zakonu, koji je vlada nedavno prihvatila, ali ga još nije potvrdio parlament, svi pojedinci i pravne osobe koje posluju s gotovinom ubuduće će morati imati registarsku blagajnu s kontrolnom jedinicom za registriranje dnevnog prometa izravno povezanom s državnom poreznom upravom.

Ministarstvo financija zakon je obrazložilo potrebom suzbijanja poreznih utaja jer se računa da oko 50.000 osoba i tvrtki, koje posluju s gotovinom, iz klasičnih registar blagajni izbriše gotovo 80 posto prometa kako bi prijevarom smanjilo poreznu osnovicu, navode slovenski mediji.

Seljaci, koji svoje proizvode prodaju za gotovinu, kao ni prodavači poljoprivrednih proizvoda na tržnicama do sada nisu izdavali račune i nisu imali registarske blagajne. Ubuduće bi 'porezne blagajne' trebali imati ne samo ugostitelji nego i gotovo 7000 poljoprivrednih proizvođača kojima je poljoprivreda osnovna ili pomoćna djelatnost, odnosno oni koji su uključeni u sustav poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Protiv uključivanja seljaka u sustav poreznih blagajni već je u pismu ministru financija Franciju Križaniču protestirao Sindikat poljoprivrednika Slovenije (SKS), a njegov je predsjednik Roman Žveglič izjavio da je seljake iz tog zakona potrebno izuzeti jer dolazi u teška vremena i jer seljaci malo rade s gotovinom, a imali bi velike troškove za uključivanje u sustav.

"Ne znam kako bi taj zakon primijenjen na seljake u praksi funkcionirao. Po njemu bi piljarica na tržnici morala imati elektronsku blagajnu i pristup internetu. To je skupo, a na nekim tržnicama u brdskim krajevima za sada nemaju niti signala za internet", rekao je Žveglič za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka.

Zakon o poreznim blagajnama predviđa da opremu za nadzor prometa gotovinom moraju kupiti sami porezni obveznici. Riječ je o opremi koja košta gotovo 4000 eura, a problem je i u tome što je dvije trećine seljaka starijih od 50 godina i nemaju iskustva u ekektroničkom poslovanju, pa im čak i podneske za isplatu subvencija i poticaja u elektroničkom obliku u više od 90 posto slučajeva rade specijalizirani računovodstveni servisi, tvrdi Žveglič.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙