FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: štete od suše 300 milijuna kuna

Autor: vsik
OSIJEK, 25. srpnja 2011. (Hina) -

Štete od suše na poljoprivrednim kulturama u Osiječko-baranjskoj županiji prema prvih procjenama iznose i do 300 milijuna kuna, rečeno je današnjem sastanku u Osijeku u organizaciji županijskog povjerenstva za procjenu šteta, na kojem su predstavnici seljačkih udruga ponovili da ne odustaju od za sutra najavljenih prosvjeda ako se ne ispune njihovi zahtjevi o otkupnoj cijeni pšenice od 1,60 kuna za kilogram.

Štete od suše su ogromne na proljetnim kulturama, najviše na kukuruzu, soji, šećernoj repi i suncokretu i kreću se u prosjeku od 20 do 50 posto, a na nekim područjima i znatno više.

Oko Valpova, Donjeg Miholjca i dijela Baranje, gdje je pjeskovito tlo, štete na tim usjevima su i do 90 posto, istaknuto je sastanka koji je sazvao predsjednik županijskog povjerenstva za procjenu šteta osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, a sudjelovali su predstavnici brojnih seljačkih udruga, veliki poljoprivredni proizvođači i stočari.

Kraljičak je najavio kako će se 29. srpnja održati sjednica Povjerenstva za procjenu šteta, te nakon svih prikupljenih podataka donijeti odluka da li će se proglasiti stanje elementarne nepogode.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić ponovio je seljaci ne odustaju od za sutra najavljenih prosvjeda ako im se večeras do 24 sata ne ispune zahtjevi, dodavši kako je za 16 sati dogovoren sastanak u Slavonskom Brodu s otkupljivačima pšenice, na kojega je pozvan i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Dva mjeseca tražimo isto, a dan prije najavljenih prosvjeda pristali smo još jednom razgovarati, ali ne i odustati od zahtjeva da otkupna cijena pšenice bude najmanje 1,60 kuna za kilogram, da se poticaji za proljetnu sjetvu isplate do 15. rujna, da ova godina ne bude referentna godina, te da se donese zakon koji će pšenicu regulirati kao stratešku proizvodnju, kazao je Dukić.

Sramotnim je ocijenio što na pšenici "muljatori, mafijaši i tko sve ne zarađuju, a seljak koji je proizvodi razmišlja kako uopće opstati jer su svi troškovi enormno narasli", te "što je cijena kruha rađena na kalkulaciji prošlogodišnjeg roda pšenice koja je dostigla cijenu i do 2,20 kuna za kilogram, a seljak je za nju dobio maksimum 1,20 kuna".

Većina otkupljivača za pšenicu ovogodišnjeg roda nudi 1,35 kuna za kilogram.

Prema njegovim riječima u prosvjedu koji će se sutra organizirati u osam županija, ako se danas ne postigne dogovor, sudjeluje 45 seljačkih udruga.

Kazao je kako će "prosvjedi biti masovniji od dosadašnjih te da će biti blokirano 20 prometnica, između ostalih u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, a u Osječko-baranjskoj županiji na tri lokacije od kojih je jedna đakovačka obilaznica.

(Hina) xvs yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙