FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnja proslava 20. obljetnice Vojne policije 24. kolovoza

Autor: agrb
ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Vojna policija Oružanih snaga RH ove godine slavi 20. obljetnicu osnutka i djelovanja, a središnja svečanost održat će se 24. kolovoza na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, gdje će se okupiti i državni politički vrh, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U okviru središnjeg događaja održat će se svečano postrojavanje ratnih postrojba vojne policije, a nakon svečana uručenja odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog dijelu njih, nazočnima će se obratiti predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, rekao je umirovljeni general pukovnik Mate Laušić, predsjednik Organizacijsko-provedbenog odbora proslave.

Odličja će uručiti predsjednik Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom održava obilježavanje 20. obljetnice vojne policije, a primit će ih na ratne zastave zapovjednici postrojba iz Zagreba, Osijeka, Bjelovara, Karlovca, Rijeke i Splita.

Građani su pozvani da dođu na svečanost, posebice na razgledanje Tehničko-taktičkog zbora opreme i sredstava vojne policije ispred časničkog doma Hrvatskoga vojnog učilišta, te na zanimljive pokazne vježbe kojima će se predstaviti rad sa službenim psima u provedbi vojnopolicijskih zadaća, vožnja u formaciji prilikom osiguranja štićenih osoba i postupak u incidentnoj situaciji te posebni operativni poslovi specijalne vojne policije.

Obilježavanje jubileja počet će 20. kolovoza u Vukovaru, gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće na središnjem Križu na Dunavu, na grobu ratnog vojnog zapovjednika vukovarske vojne policije bojnika Alfreda Hilla, središnjem Križu spomen-groblja i na Spomen-obilježju na Ovčari.

Tri dana kasnije u Zagrebu će se održati malonogometni turnir Vojne policije, a vijenci i svijeće položit će se na Mirogoju i na Medvedgradu te će se održati sveta misa zadušnica u crkvi Svete Mati Slobode, koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata organizirat će još od 16. kolovoza polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjih križeva na županijskim grobljima za poginule vojne policajce - 113 ih je tijekom rata poginulo, a sedam ih se još vodi kao nestali.

Vojna policija ustrojena je 1991. pod nazivom Zaštitni bataljon zapovjedništva ZNG-a, s temeljnim vojnopolicijskim zadaćama, osiguranjima osoba, objekata i prostora. Za načelnika uprave vojne policije tadašnji predsjednik Franjo Tuđman imenovao je Matu Laušića, glavnog inspektora MUP-a.

U proteklih 20 godina kroz ustrojstvene jedinice vojne policije prošlo je više od deset tisuća časnika, dočasnika i vojnika djelatnog, pričuvnog i ročnog sastava. Vojna policija danas je ustrojena u Glavom stožeru OS RH i granama Hrvatske vojske kao rod borbene potpore. U kopnenoj vojsci ustrojena je pukovnija VP-a, u ratnoj mornarici satnija VP-a i u ratnom zrakoplovstvu vod VP-a.

(Hina) xagrb yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙