FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pogorelić nastupio u atriju Klovićevih dvora

Autor: atod
ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Pijanističkim recitalom svjetskoga i hrvatskoga proslavljenog glazbenika Ive Pogorelića u atriju Klovićevih dvora večeras su završene Zagrebačke ljetne večeri, festival koji već trideset godina organizira Koncertna direkcija Zagreb.

Pogorelić je na večerašnjem koncertu izveo djela Frederica Chopina i Franza Liszta.

Daroviti umjetnik i pijanist jedinstvenih sposobnosti Ivo Pogorelić glazbu je počeo učiti sa sedam godina, a naobrazbu je nastavio na Središnjoj glazbenoj školi u Moskvi, gdje je diplomirao na Konzervatoriju "Čajkovski".

"Umjetnički put Ive Pogorelića nikoga ne ostavlja ravnodušnim. On uvijek iznova oduševljava i zaokuplja pozornost glazbenog svijeta. Izvanredno tehničko umijeće i snažna umjetnička osobnost čine njegove interpretacije promišljenima i izražajnima, a povrh svega osebujnima. Pogorelić nudi slušateljima izvoran skladateljev glazbeni rukopis, ali skida i nataloženu patinu sa skladbi, rastvara njihovu sadržinu. Pogorelićevi ekstremni kontrasti tempa i dinamike te kritički pristup djelu ispituju krajnje granice glazbenog zapisa i interpretacije općenito. Njegov glazbeni svjetonazor često su uspoređivali s onime Vladimira Horowitza, Ignacyja Jana Paderewskog i Sergeja Rahmanjinova koji su stvarali stil za novo doba, baš kao i Ivo Pogorelić koji svira 200 godina ispred svojega vremena", piše "New York Times", a prenosi organizator koncerta Koncertna direkcija Zagreb.

Publika u Klovićevim dvorima ispratila je Pogorelića velikim ovacijama.

(Hina) xta ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙