FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu počeo Međunarodni festival folklora

Autor: vhor
KARLOVAC, 3. srpnja 2011. (Hina) - Mimohodom kroz Karlovac započeo je večeras "14. međunarodni festival folklora" s ukupno dvjestotinjak folkloraša iz Čilea, Ruske Federacije, Makedonije, Slovačke, Turske i Vijetnama, te karlovačkog ansambla "Matija Gubac", tijekom kojeg će do 9. srpnja biti održani koncerti u Karlovcu, Samoboru, Topuskom, Dugoj Resi, Draganiću i Toplicama Lešću.

Svi su se oni predstavili večeras na cjelovečernjem koncertu u ŠRC Šanac u Karlovcu, dok će im se posljednjeg dana festivala na istoj pozornici pridružiti i ansambl "Ritinitis" iz Rige u Latviji.

Na večerašnjem koncertu publika je teško pronašla slobodno mjesto, a s podjednakim pljeskom pozdravili su sve sudionike, vrlo raznolika i zanimljiva programa. Tursku folklornu baštinu predstavila je skupina "Gehem" iz Ankare, slovačku "Ayfas" iz Bratislave, vijetnamsku hanojski duet "Lotus", makedonsku FA "Mirče Acev" iz Skoplja, čileansku "Bfuach" iz Valdivie, a domaću "Matija Gubac".

Svi gostujući ansambli kao i karlovački MFF članice su UNESCO-ve folklorne organizacije CIOFF.

Otvarajući festival, zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić nazvao ga je događajem kulture i tradicije važnim Karlovčanima i mnogim hrvatskim građanima, ali i građanima svijeta, jer će preko današnjih izvođača njihovi krajevi postati bliži Hrvatskoj kao što su večeras oni postali bliži nama. Zadovoljan zbog ponovno dobrog odaziva publike, direktor festivala Željko Šančić obećao je da će se MFF organizirati i sljedećih godina, sve dok bude takav odaziv publike. Također je kazao da je u proteklih trinaest godina nastupilo preko dvije tisuće izvođača iz 37 zemalja sa svih kontinenata. U ime Karlovačke županije kao pokrovitelja, pročelnik Željko Šančić naglasio je važnost međusobna približavanja različitih kultura, pa i civilizacija, iako najavljivana skupina iz Ruske Federacije nije došla.

Hrvatska svojim gostima, istaknuo je, kroz ovakve manifestacije, promovira svoje vrijednosti, što je najbolja pozivnica da se Hrvatskoj ponovno vraćaju kao turisti, poslovni ljudi ili jednostavno kao prijatelji.

(Hina) xvhor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙