FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arije iz velikih opernih djela na splitskim Prokurativama

Autor: zjur
SPLIT, 21. srpnja 2011. (Hina) - U sklopu 57. Splitskog ljeta večeras je na prepunim Prokurativama operni ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) izveo koncert arija iz velikih opernih djela.

Koncertom je ravnao maestro Nikša Bareza, a uz zbor i orkestar HNK Split nastupila su svjetski poznata operna imena među kojima je armenska sopranistica Hasmik Papian, rumunjski tenor Constantin Nica, austrijski bariton Markus Butter, te domaći solist Ivica Čikeš (bas).

Ovaj gala koncert gledateljima je donio puno arija i dueta, zborskih numera i uvertira iz popularnih djela talijanske operne literature. Na repertoaru su bili biseri romantizma i verizma italske provenijencije.

Program je bio omeđen Verdijem, s tim da se u prvom dijelu koncerta skladatelja predstavilo obrnutim smjerom nastanka djela, dok se drugi dio večeri zaključio Trijumfalnom scenom iz Aide. Drugi dio gala koncerta bio je u dominaciji talijanskog verizma. Počevši s poznatim lirskim Intermezzom iz Mascagnijeve opere Cavalleria rusticana, koncert se nastavio dramatskim akcentima arije Gerarda iz Giordanove Andrea Chénier i Filipa II. iz Verdijeve Don Carlo utječe u ljubavni duet iz I. čina Puccinijeve opere Tosca te se zaokružio u majestetičnim zvucima Verdijeve Aide.

Nikša Bareza hrvatski je dirigent koji više od trideset godina dirigira po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama te je dugogodišnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Od 2001. je šef dirigent Opere i filharmonije Robert Schumann u Chemnitzu. U sklopu Splitskog ljeta, zajedno s ansamblom splitske Opere HNK, ostvario je niz izvedaba koje će ostati zapamćene u hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Maestro Nikša Bareza je dobitnik brojnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Među ostalim je dobitnik nagrade koja nosi ime austrijskog baroknog skladatelja Johanna Fuxa. Nagradu je dobio odmah po njenom ustanovljavanju kao prvi dobitnik, a dodijeljena mu je za zasluge na području glazbene umjetnosti u Austriji. Nagradu grada Graza maestro Bareza je dobio za rad s Filharmonijom i Operom , a u Hrvatskoj dobiva sve značajnije nagrade za glazbeno djelovanje poput nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita (tri puta), Josip Slavenski, diskografsku nagradu Porin i mnoge druge.

(Hina) xzjur yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙