FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: HSP-ovci odali počast ubijenima nakon ustanka 27. srpnja 1941.

Autor: barn
SRB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Stotinjak članova HSP-a danas je kod spomenika antifašističkom ustanku u 2. svjetskom ratu u Srbu odalo počast za dvije tisuće žrtava koje su, kako su istaknuli, stradali u četničkom pokolju nakon ustanka 27. srpnja 1941., prije točno 70 godina.

HSP želi upozoriti da se "iskrivljuje povijest" u vezi s danom kojim se obilježava kao ustanak protiv fašizma.Kako je ocijenio predsjednik HSP-a Danijel Srb, ta se tema uvijek skrivala pa i danas. Drži da je tu riječ o četničkom ustanku cilj kojega je bio pokolj i protjerivanje svega nesrpskog, a ponajprije hrvatskog stanovništva u istočnoj Lici i jugozapadnoj BiH.

"Želimo uputiti jednu političku poruku. Svi oni koji se pozivaju na humanizam, na poštivanje života, na poštivanje prava na različitost, moraju biti svjesni toga da su na ovome prostoru ubijeni pripadnici hrvatskoga naroda u procesu etničkoga čišćenja i to samo zato što su bili pripadnici drugoga naroda i druge vjere. Upravo to trebaju imati na umu, jer taj datum, 27.srpnja 1941., zapravo obilježava sramotne događaje za hrvatsku povijest, o kojima bi se moralo progovoriti", rekao je Danijel Srb na kratkoj komemorativnoj svečanosti.

Predsjednik HSP-a Srb također je podsjetio na činjenicu da je prošle godine na obilježavanju Dana ustanka bio i predsjednik Ivo Josipović što ga je, kako je rekao, neugodno iznenadilo. "Hrvatska ne smije ni na koji način ni slaviti, ni rehabilitirati četnički pokret na ovome prostoru. Prošlogodišnja proslava bila je upravo to", istaknuo je.

Kao saborski zastupnik Srb je također podnio izmjene zakona o spomendanima, blagdanima i neradnim danima kako bi se i na taj način odala počast žrtvama četničkih zločina 1941.

Stotinjak okupljenih članova HSP-a iz svih dijelova Hrvatske mirno se razišlo nakon kratke komemorativne svečanosti.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙