FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Brodarac je heroj Domovinskog rata

Autor: aspa
ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu smrti generala Đure Brodarca naglasio kako je riječ o heroju Domovinskog rata te je prozvao vlast zbog odnosa prema hrvatskim braniteljima.

Brodarac je umro jutros u osječkoj bolnici u koju je zbog zdravstvenih tegoba prevezen iz osječkog zatvora u kojem je bio pod sumnjom da je počinio ratni zločin na sisačkom području 1991. i 1992. godine, a Srb je na konferenciji za novinare rekao kako je HSP, kao i druge političke opcije, upozoravao da se na takav neprimjeren način ne treba odnositi prema hrvatskim braniteljima.

Dodao je da Brodarčeva smrt treba biti upozorenje i za mnoge druge slučajeve koji se u ovom trenutku vode u Hrvatskoj protiv hrvatskih generala, visokih časnika i branitelja.

Naglasio je kako je neprihvatljivo neprestano "pritiskati hrvatske branitelje" dok istodobno pripadnici raznih srpskih paravojnih formacija koji su, kako je rekao, odgovorni za 95 posto svih zločina tijekom Domovinskog rata, uživaju zaštitu kroz Zakon o općem oprostu.

U današnjoj Hrvatskoj političke elite preuzele su zasluge za sve pobjede u Domovinskom ratu, a odgovornost i krivnju za izmišljene i stvarne zločine prebacile su na branitelje, ustvrdio je Daniel Srb i dodao kako je to "neodrživa situacija u društvu koja se mora promijeniti".

Predsjednik HSP-a kritizirao je i stanje nakon uhićenja zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general pukovnika Mladena Kruljca, ocjenjujući da je cijeli sustav nacionalne sigurnosti ugrožen.

Zauzeo se za "ozbiljnu raspravu u Hrvatskome saboru o stanju nacionalne sigurnosti u ovom trenutku jer pada povjerenje javnosti u cijeli sigurnosni sustav", a pritom je istaknuo kako se postavlja i pitanje odgovornosti za upravljanje tim sustavom.

Ako su najviši politički dužnosnici koji imaju izvršnu vlast ili predsjednik Republike imali ili morali imati informacije Vojno-sigurnosne agencije o tome što je netko od najviših vojnih dužnosnika učinio, onda su imali priliku, kao što je primjer u drugim zemljama, razriješiti dužnosti i umiroviti te vojne dužnosnike, a zatim provoditi određene istrage, rekao je Daniel Srb.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙