FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvoren twinning projekt u području sredstava za zaštitu bilja

Autor: tper
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Delegacija Europske unije u Hrvatskoj i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja prigodnom su svečanosti obilježili zatvaranje IPA 2007 twinning projekta "Daljnje jačanje kapaciteta u području sredstava za zaštitu bilja i ostataka pesticida".

Kako je istaknuo voditelj projekta i ravnatelj Uprave poljoprivrede i prehrambene industrije pri Ministarstvu poljoprivrede Miljenko Rakić, projekt je vrijedan 650 tisuća eura i trajao je 16 mjeseci.

Projekt je pridonio uređenju područja za zaštitu bilja u Hrvatskoj rezultirajući poboljšanim standardima za sredstva za zaštitu bilja (SZB) i potrebnom institucionalnom infrastrukturom, s ciljem usklađivanja hrvatskog zakonodavstva i rada relevantnih institucija iz područja registracije sredstava za zaštitu bilja sa zahtjevima EU.

Projekt je uspješno osigurao pomoć hrvatskim stručnjacima u svim navedenim područjima, kazao je Rakić napominjući kako je cilj projekta poboljšati zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša u Hrvatskoj kroz učinkovitu kontrolu sredstava za zaštitu bilja.

Na svečanosti je istaknuto kako je usklađivanje s EU zakonodavstvom gotovo dovršeno, administrativne procedure i stručnost ocjenjivanja su u velikoj mjeri razvijene kao i provedba programa monitoringa sa svrhom zaštite korisnika SZB, okoliša i zdravlja potrošača.

Program re-registracije svih postojećih SZB u Hrvatskoj u skladu s EU zakonodavstvom je u provedbi, što će pripomoći osiguranju visokih standarda sigurnosti potrošača i okoliša u Hrvatskoj, rečeno je.

Twinning partner Ministarstvu poljoprivrede na projektu bila je Chemicals Regulation Directorate (CRD), izvršna agencija Health and Safety Executive-a odgovorna za razne aspekte kontrole kemikalija, uključujući i kontrolu SZB, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Edukacija je održana od strane iskusnih stručnjaka u području EU regulacije sredstava za zaštitu bilja iz CRD-a, ali i iz Slovenije i Grčke.

Uz Ministarstvo poljoprivrede kao nadležnog tijela, u projektu su sudjelovale i druge institucije uključene u poslove koji uređuju područje sredstava za zaštitu bilja i ostataka pesticida u hrani - Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo - Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska agencija za hranu te Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙