FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed zbog zabrane iskapanja šljunka pred Hrvatskim vodama

Autor: dmar
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Predstavnici tvrtki za eksploataciju šljunka i pijeska, koji danas organiziraju prosvjed protiv zabrane eksploatacije šljunka i pijeska iz hrvatskih vodotokova, najavili su da će se s dvjestotinjak kamiona oko podneva okupiti kod naplatnih kućica na autoputu kod Ivanje Reke, odakle će krenuti prema Hrvatskim vodama (Vukovarska 220) gdje bi iza 12,30 sati trebali održati konferenciju za novinare.

Prosvjednici se bune protiv Zakona o vodama od 1. siječnja 2010. kojim je zabranjena eksploatacija šljunka i pijeska u području značajnom za održavanje vodnog režima, kako iz neobnovljivih tako i obnovljivih ležišta, zbog čega su, kako tvrde, egzistencijalno ugroženi svi koji se bave tom djelatnošću.

U vezi prosvjeda javile su se danas i neke ekološke udruge koje su optužile pojedine privatne kompanije za iskapanje šljunka da pokušavaju manipulacijama i dezinformacijama ishoditi izmjenu Zakona o vodama radi legaliziranja iskapanja šljunka iz korita rijeka.

Predstavnici kompanija tvrde da je Hrvatska ovisna o uvozu šljunka, a hrvatske tvrtke moraju poslovati u susjednim državama iako žele raditi u Hrvatskoj, kako propadaju njihove kompanije i gube se radna mjesta, kako iskapanje šljunka nema nikakav utjecaj na okoliš "jer je razina vode pala samo nekoliko milimetara", te da zbog očuvanja prirode trpi cjelokupno gospodarstvo, no u stvarnosti je slika potpuno drukčija, kaže se u priopćenju udruga Baobab, Ekološko društvo Koprivnica i ZEUS.

U Podravini postoji veliki broj legalnih šljunčara smještenih izvan korita rijeke koje sasvim normalno funkcioniraju i opskrbljuju tržište šljunkom. Sve su one na legalan način dobile koncesiju i nesmetano i po zakonu iskorištavaju šljunak, te doprinose ukupnom razvoju regionalnog gospodarstva, ističu ekološke udruge.

Štete koje nastaju iskapanjem šljunka iz korita rijeke su ogromne - dolazi do značajnog ukapanja korita rijeke, u pitanju su metri, a ne milimetri. Npr. Drava kod Terezinog polja se u posljednjih dvadesetak godina ukopala dva metara, a u zadnjih 100 godina čak četiri metra uslijed kopanja šljunka i regulacija, upozoravaju ekolozi.

Ukopavanjem rijeke u vlastito korito dolazi do opadanja razine podzemnih voda s velikim negativnim utjecajem na poljoprivredu i šumarstvo. U selima duž rijeke Drave presušuju bunari, te je ugrožena opskrba lokalnog stanovništva pitkom vodom. Također, isušuju se mrtvice koje su prirodna mrjestilišta riba, ali i turistički resurs poput Križnice koja zbog ukopavanja Drave propada, a sanacija bi koštala preko 50 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Kada se pojedine privatne kompanije za iskapanje šljunka pobune da su "žrtve" ne spominju da su neke od njih godinama prijavljivane inspektorima Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva za ilegalno kopanje šljunka, bez odgovarajućih koncesija, kontrole i uplata koncesijskih naknada u državni proračun.

Time upravo "žrtve sustava" predstavljaju nelojalnu konkurenciju legalnim šljunčarima, pa ekološke udruge, koje se ne protive iskapanju šljunka izvan korita rijeka i vodotoka, pozivaju institucije pravne države da nastave posao na raskrinkavanju i kažnjavanju nelegalnih aktivnosti, kaže se u priopćenju.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙