FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žetva pšenice pri kraju

Autor: Verica Siroka, Željko Draženović,Tanja Pernička
OSIJEK/VINKOVCI, 14. srpnja 2011. (Hina) - Žetva pšenice u Hrvatskoj privodi se kraju, u nekim je županijama kao u Osječko-baranjskoj danas završena u potpunosti, dok je na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri samom kraju.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede sa ukupno zasijanih 131.000 hektara očekuje se urod od 751.800 tona pšenicem, uz prosječni prinos od oko 5,7 tona po hektaru.

U Osječko-baranjskoj županiji danas je završena u potpunosti žetva na svih 45.000 hektara, proizvedeno je oko 250.000 tona pšenice, što je više od očekivanog, prinosi se kreću oko pet tona na obiteljskim gospodarstvima do iznad šest tona u velikim sustavima.

Ernest Nad, voditelj Odjela poljoprivrede i gospodarstva Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, u razgovoru za Hinu ističe da je pšenica odlične kvalitete, vlažnost zrna je oko 13 posto, a primjesa ima do pet posto.

Žetva pšenice na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri samom je kraju, a ostvareni prinosi kreću se između četiri i sedam tona po hektaru, potvdio je Hini Luka Lešić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu Vukovarsko-srijemske županije.

Prinosima od četiri do sedam tona po hektaru ovogodišnja je žetva jedna od nauspješnijih do sada, ocijenio je Lešić.

Prema njegovim riječima, kvaliteta zrna je dobra, a hektolitar se kreće između 84 i 86, što je znatno više od standarda koji iznosi 76.

Očekuje se kako bi žetva pšenice na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji mogla završiti do kraja tjedna. Procjenjuje se kako je tom žitaricom u toj županiji zasijano između 32.000 i 35.000 hektara.

Žetva je na kraju, a proizvođači sada uglavnom kreću u pregovore oko otkupne cijene, dodaje Ernest Nad iz osječke Županijske komore.

Današnja cijena pšenice na budimpeštanskoj burzi je oko 1,30 kuna po kilogramu, a za očekivati je da će otkupna cijena pšenice kod nas biti između 1,30 do 1,40 kuna za kilogram, ovisno o kvaliteti i otkupljivačima, kaže Nad.

Za sada imamo informacije da je cijenu od 1,35 kuna za kilogram ponudila zagrebačka tvrtka Granolio, kazao je Nad dodajući kako se uskoro očekuje Agrokorova ponuda za otkup pšenice.

Predstavnici udruga poljoprivrednika pak smatraju kako cijena pšenice ne bi smjela biti niža od 1,6 kuna za kilogram.

(Hina) xvs/xzdra/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙