FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saga oko američkog zaduživanja potiče jačanje švicarskog franka

Autor: vmom
LONDON, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Tečajevi dolara i eura u ponedjeljak su znatnije oslabjeli prema švicarskom franku na međunarodnim tržištima, jer su se ulagači nakon izostalog napretka u pregovorima o povećanju razine zaduživanja SAD-a okrenuli valuti koju percipiraju sigurnim utočištem za kapital.

Dolar je tako oslabio dva posto prema švicarskoj valuti, zabilježivši rekordno niskih 0,80210 franaka. U sličnom postotku prema franku je oslabio i euro, spustivši se na 1,15315 franaka, najnižu razinu u gotovo tjedan dana, što nije tako daleko od nedavno zabilježene rekordno niske razine od 1,1365 franaka.

Dolar se spustio i na najnižu razinu u četiri tjedna prema jenu, na 78,05 jena.

Financijska tržišta uznemirila je vijest o zastoju u pregovorima u SAD-u o povećanju razine državnog zaduživanja pa su se većim dijelom okrenuli sigurnim utočištima za kapital u neizvjesnim vremenima, poput valuta kao što je franak. Iako većina ulagača očekuje da će se postići neki dogovor do krajnjeg roka, 2. kolovoza, kako bi država mogla i dalje uredno servisirati svoje obveze, izostanak napretka u pregovorima o smanjenju proračunskog manjka i potencijalni gubitak američkog vrhunskog, trostrukog A kreditnog rejtinga, odvraća ulagače o rizičnijih ulaganja.

"SAD će morati donijeti vjerodostojan dugoročni plan kako bi spriječio snižavanje kreditnog rejtinga. Rastući rizik od smanjenja rejtinga znači slabljenje povjerenja u američku imovinu i rizik od odljeva kapitala, što negativno utječe na kretanje tečaja dolara prema franku i jenu", kazao je Manuel Oliveri, valutni strateg u banci UBS-u u Zuerichu.

Negativno je jutros odjeknula vijest iz agencije za izdavanje rejtinga Moody's o snižavanju kreditnog rejtinga Grčke za tri razine, na Ca, no njezin je utjecaj bio ograničen jer odluka nije bila iznenađenje a trgovci su fokusirani na sagu o američkoj zaduženosti.

Zbog te vijesti euro je nakratko oslabio prema dolaru, nakon čega se stabilizirao na 1,4400 dolara, što znači da je u plusu na dnevnoj razini od 0,3 posto.

Ulagači su ipak i dalje na oprezu s obzirom na nepopustljivu dužničku krizu u eurozoni. Novi paket pomoći za Grčku dogovoren prošli tjedan pridonio je kratkoročnom stišavanju panike na tržištima, no analitičari kažu da mjere možda nisu dostatne da bi dovele do brzog rješenja krize.

U navedenim okolnostima s obje strane Atlantika analitičari očekuju daljnje jačanje franka.

"S obzirom na nastavljene neizvjesnosti u vezi održivosti paketa za spas eurozone i zabrinutosti u vezi podizanja razine američkog državnog zaduživanja, može se očekivati nastavak jačanja franka u ovome tjednu", kazao je Oliveri u UBS-u.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙