FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi izbrisali ovogodišnje dobitke

Autor: scvi
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - Negativni sentiment sa svjetskih burzi prelijeva se danas i na Zagrebačku burzu, pri čemu su indeksi potonuli za više od jedan posto i izbrisali sve dobitke od početka godine.

Crobex indeks pao je do podneva 1,4 posto, na 2.067 bodova. Crobex10 potonuo je 1,57 posto, na 1.160 bodova.

Oba indeksa izbrisala su sve ovogodišnje dobitke. Pritom je Crobex na najnižoj razini od 27. prosinca 2010., kada je na zatvaranju iznosi 2.061 bod, a Crobex10 od 31. prosinca, kada je bio na 1.154 boda.

Pad Crobexa uvelike je pod utjecajem tehničke korekcije cijene dionice Zagrebačke banke, dok u Crobex10 indeksu ta dionica nije sadržana.

Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva 13,7 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Dio negativnog sentimenta sa svjetskih burzi prelijeva se danas na domaće tržište, pa prevladavaju cjenovni minusi. Najviše je na gubitku, kao i u petak, dionica Zagrebačke banke, a na znatnom su se udaru prodaja našle i dionice građevinskog sektora“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banku.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 6,3 milijun kuna. Cijena joj je pala 0,5 posto, na 254,8 kuna.

Po padu cijene za 11,56 posto izdvaja se, pak, dionica Zagrebačke banke. Trenutno stoji 67 kuna, a njome je dosad ostvareno 703.000 kuna prometa.

Kad skupština Zagrebačke banke u utorak usvoji odluku o dokapitalizaciji, dioničari će na svaku dionicu koju su imali do četvrtka dobiti još njih četiri, odnosno imat će ih pet.

Budući da je zadnja cijena te dionice u četvrtak, dan uoči ex-daya za glavnu skupštinu dioničara, iznosila 311 kuna, neutralni neto efekt povećanja bančina temeljnog kapitala za dioničare još uvijek je ispod zaključne cijene od petka, stoga ne čudi današnji daljnji pad cijene te dionice.

Veće gubitke danas bilježi i građevinski sektor. Dionica Dalekovoda pojeftinila je za više od 5 posto, IGH za 4,6 posto, a Ingre za nešto više od 3 posto.

Na svjetskim burzama najvažniji indeksi su u minusu, ponajviše zbog toga što investitore brine nemogućnost postizanja sporazuma republikanaca i demokrata oko daljnjeg zaduživanja američke vlade.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙