FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: rast indeksa uz slabi promet

Autor: scvi
ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Uz nizak obujam trgovanja, indeksi na Zagrebačkoj burzi u podne su bili u plusu, čemu je najviše doprinio rast cijene dionice Dalekovoda.

Crobex indeks bio je oko 12 sati u plusu 0,56 posto, na 2.201 bodu, a Crobex10 0,64 posto, na 1.184 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,4 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Uz vrlo slabu likvidnost, na domaćem tržištu danas vidimo nešto veći rast indeksa, ponajviše zahvaljujući skoku cijene dionice Dalekovoda. No, općenito, tržište nema jasnoga smjera“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, gotovo milijun kuna. Cijena joj je ojačala 0,16 posto, na 256,51 kunu.

Slijedi dionica Petrokemije, sa 387.000 kuna prometa i cjenovnim plusom od 0,12 posto, na 202,28 kuna.

U većem fokusu investitora još je i dionica Dalekovoda, koja je poskupjela 2,14 posto, na 217,14 kuna.

Znatniji rast cijene, pak, ostvarila je dionica Končar distributivni i specijalni transformatori (D&ST), nakon što je izvijestila o tromjesečnim i polugodišnjim poslovnim rezultatima. Cijena joj je skočila 4,73 posto, na 1.362,5 kuna, no uz promet od svega 27.000 kuna.

Ta kompanija poslovala je u prvom polugodištu s neto dobiti od 17,3 milijuna kuna, približno isto kao i lani, dok su ukupni polugodišnji prihodi iznosili 364,1 milijun kuna, što je dva posto manje na godišnjoj razini.

U drugom tromjesečju, pak, prihodi su joj iznosili 149,5 milijuna kuna, što je 13 posto manje nego u istom razdoblju lani, a dobit 9,99 milijuna, što je 8,35 posto manje.

Krajem lipnja Končar D&ST imao je ugovorenih poslova u vrijednosti 429 milijuna kuna, dok je isti dan prošle godine iznosila 393 milijuna kuna, što je rast od devet posto.

Od investicijskih aktivnosti izdvaja se izgradnja laboratorija za ispitivanje srednjih energetskih transformatora, s dodatnim proizvodnim i skladišnim prostorima.

„Unatoč padu prihoda i dobiti drugo tromjesečje lani, te njihovoj stagnaciji na polugodišnjoj razini, čini se da su investitori svrnuli pozornost na rast vrijednosti narudžbi za 9 posto te ulaganje u laboratorij kojim će si Končar D&ST otvoriti prostor za rast prihoda“, navodi Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙