FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Litvanski gudači na Splitskom ljetu

Autor: sobr
SPLIT, 23. srpnja 2011. (Hina) - Najpoznatiji litvanski gudački kvartet Čiurlionis koji nosi ime poznatog litvanskog slikara i skladatelja Mikolajusa Konstantinasa Čiurlionisa nastupio je večeras na 57. Splitskom ljetu.

Ovaj glazbeni događaj se trebao odvijati u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu, no zbog današnjeg jakog nevremena pračenog kišom i tučom održan je u HNK Split. Zanimljivost ovog koncerta sastojala se u tome što su se za vrijeme izvedbe gledateljima istovremeno prikazivala i njegova likovna djela s obzirom da se radi o umjetniku koji ne samo da je bio genijalan skladatelj već i slikar.

Gledatelji su tako osim Čiurlionisova Gudačkog kvarteta u c-molu, te nekoliko njegovih kanona i fuga mogli pogledati i poslušati djelo litvanskog skladatelja Faustasa Latenasa.

Čiurlionis Quartet, jedan od najdinamičnijih litvanskih komornih muzičkih sastava, danas slavi 42 godine rada. Osnovan je 1968. godine dok su njegovi članovi još studirali pri litvanskoj Muzičkoj akademiji. Kasnije su dokazali svoju vještinu i kvalitetu umjetničke tehnike radeći s profesorima Dmitrijem Shebalinom, Vladimirom Ovcarekom i Vilmosom Tartaiem - kao članovi kvarteta Borodin, Taneyev i Tatrai. Čiurlionis Quartet priredio je niz samostalnih koncertnih programa, sudjelovao na gotovo svim festivalima u Litvi te često nastupao u inozemstvu.

Nastupili su i u čuvenim dvoranama poput Gewandhaus u Leipzigu, Concertgebouw u Amsterdamu, Beethovenhaus u Bonnu, Schauspielhaus u Berlinu, Musee d'Orsay u Parizu, londonskoj Royal Festival Hall, Otto Braun u Berlinu, kao i u koncertnim dvoranama u Varšavi i Bruxellesu te u Japanu. Repertoar kvarteta sadrži više od 300 velikih djela, a stilski je vrlo raznolik. Kvartet se nedavno upustio u stvaranje niza monumentalnih monografskih programa (posvećenih W.A. Mozartu, B. Bartoku, R. Schumannu, D. Shostakovicsu, C. Francku i Fr. Schubertu). Godine 1990. kvartet je primio najvišu državnu nagradu za svoj rad.

Mikolajus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911), u početku je više cijenjen kao slikar blizak simbolizmu i art noveauu, a nakon smrti i kao skladatelj intrigantnog opusa uglavnom komornih djela, među kojima je najpoznatiji upravo Kvartet u c-molu. Čovjek koji je živio strelovitom brzinom, a svojim slikama uglavnom davao glazbena imena, posthumno je doživio ne samo priznanja za svoj umjetnički rad, nego i čast da po njemu bude imenovan komet 2420.

(Hina) xzjur yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙