FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priznanje pijanistu Vlaheku na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije

Autor: spar
MADRID/ZAGREB, 9. srpnja 2011. (Hina) - Mladi hrvatski pijanist Bruno Vlahek proglašen je najboljim studentom generacije u akademskoj godini 2010./11. na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu, gdje se usavršava u pijanističkoj klasi glasovitog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Bashkirova.

Ovo priznanje uručila mu je na svečanosti upriličenoj u kraljevskoj rezidenciji El Pardo u Madridu španjolska kraljica Sofije. Na ceremoniji su, uz kraljicu Sofiju te članove kraljevske obitelji, bili nazočni i brojni uglednici iz španjolskog kulturnog i javnog života.

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.), aktualni nositelj naslova „Mladi glazbenik godine“ Zagrebačke filharmonije, diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Vladimira Krpana, a poslijediplomske je studije završio na Konzervatoriju u Lausannei i Visokoj školi za glazbu u Kölnu. Trenutačno se usavršava pod mentorstvom ruskog pijanista Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu.

Pijanist Bruno Vlahek pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja „Alexander Scriabin“ u Parizu 2010. i „Ricard Vines“ u Lleidi 2008. te dobitnik prestižne Yamahine nagrade za 2011. godinu.

Koncertirao je diljem Europe, nastupajući samostalno te uz vodeće hrvatske i strane orkestre i to u dvoranama kao što su Auditorio Nacional u Madridu, Ferenc Liszt u Budimpešti, Gasteig u Münchenu, Mozarteum u Salzburgu, Palau de la Música u Barceloni; na festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Muzičkog biennala Zagreb i Festivala Busoni, te u moskovskom Kremlju za Fondaciju Vladimira Spivakova.

Autor je skladateljskog opusa od 40-tak skladbi raznih žanrova koje su izvedene u europskim glazbenim središtima te na Svjetskim danima nove glazbe 2010. u Sydneyu.

(Hina) xpp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙